Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Ефективното производство на слънчева електроенергия в Северното Черноморие разгледа областният управител на Варна

Резултатите от проекта „Модел за ефективно производство на слънчева електроенергия в Северното Черноморие“, който се изпълнява от Черноморската регионална агенция за управление на енергията представи на вниманието на журналисти днес във Варна областният управител Данчо Симеонов.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Малки проекти” на Глобалния Екологичен фонд. Партньори по проекта са Асоциация на Българските Черноморски общини, Българско дружество за защита на птиците и Архитектурен факултет към Варненски свободен университет. Развитието на сектора на възобновяемите енергийни източници придобива все по-важна роля за достигане на политическите цели на ЕС. Използването на ВЕИ се разглежда като един от основите фактори за преминаване към ниско въглеродни икономки, за осигуряване сигурност на енергийните доставки, за развитие на нови високотехнологични производства и осигуряване на т. нар. „зелен растеж” о „зелени” работни места.

Основната цел на проекта е проучване на производителността на монокристални, хибридни и тънкослойни фотоволтаични модули в реални месни условия и демонстрация на екологичната полза от използването на слънчевата енергия- казаха представители на фирмата – изпълнител на проекта по време на срещата с журналисти в Областна управа Варна. В момента се приема нов Закон за енергия от възобновяеми източници, койти отчита тези слабости и се очаква скоро време силно да се повишат инсталираните фотоволтаични мощности. Поради това, Черноморската регионална агенция за управление на енергията счита, че резултатите от проекта „Модел за ефективно производство на слънчева електроенергия в Северното Черноморие” са особено актуални и полезни за местните заинтересовани лица. Системата бе открита от областният управител на Варна Данчо Симеонов на 28 юни 2010г. ДФС се намира в кв. Аспарухово. Местност „Малка Чайка“ в близост до канала свързващ Черно море с Варненското езеро. ОТ 1 юли до сега се провежда пълен мониторинг на ДФС от екипа на ЧРАУЕ.  Наблюдават се следните параметри – специфична производителност на трите подсистеми, слънчева радиация, температура на модулите на някои параметри на времето. Ежемесечно се правят отчети и се изготвя доклад за производителността на подсистемите и на видовете фотоволтаични технологии.

barometar.net