Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

ЕС плаща на Баку да се откаже от петрола

Европейската комисия опитва да убеждава Азербайджан да развива зелена енергия макар, че страната е един от световните производители на петрол. Това разкрива доклад на Европейската сметна палата за използването на европейските средства в Южен Кавказ, който беше разгледан от Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент.Азербайджан има официални петролни резерви от 1,2 млрд. барела петрол и властите обяснимо не са толкова ангажирани към развиването на енергията от възобновяеми източници, чийто смисъл е да замести петрола, заяви Ивайло Калфин, който трябваше да подготви становището на Европейския парламент.

„За мен е неприемливо да се харчат европейски средства, без да се знае резултатът от използването на тези пари“, посочи депутатът.ЕС е предоставил 311 млн. евро на Грузия, Армения и Азербайджан за 2007-2010 г., за да подпомогне тяхното развитие и да стабилизира бюджетите им, но одиторите на съюза, както и депутатите са недоволни от начина, по който са похарчени парите.Калфин посочи например, че в Армения са реновирани училища, в които е подменено парното, без да се направи изолация на сградата или пък обратното.Парламентът е недоволен, че Европейската комисия, която управлява средствата е похарчила между 50 и 70% от парите за бюджетна подкрепа, към която правителствата не проявявали интерес, оставяйки по-малко средства за директно финансиране на конкретни проекти.

Според одита Еврокомисията подценила и риска от злоупотреби с парите и за използването им за корупция. Калфин предупреди, че трите кавказки държави все още нямат административен капацитет да спазват европейските стандарти при разходването на средствата, и множество законодателни дупки, през които изтича европейската помощ. Проверката е показала и наличието на проекти, изпълнени с европейски пари, но за които това не е било обявено и така не са постигнати целите на Инструмента за съседство и партньорство, чрез който ЕС подпомага 17 държави, стратегически важни за Общността.“Като цяло инструментът е добър и трябва да се развива, но трябва да се работи по повече конкретни проекти и да се увеличи тяхната видимост, за да е ясен сигналът, който ЕС иска да отправи към хората, живеещи в Южен Кавказ“, препоръча Калфин.

barometar.net