Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

63 млн. евро за съвети по “Белене”

63 милиона евро може да прибере британската банка HSBC за работата си като консултант по проекта АЕЦ „Белене“. Възнаграждението се формира от две части, като първата е фиксирана и в размер на 2 млн. евро. Втората част не е фиксирана, защото ще е 0,95% от стойността на проекта, ако се докаже, че централата е икономически обоснована. При сегашната прогнозирана цена от 6,3 млрд. евро хонорарът, който ще приберат британците, надхвърля 60 млн. евро, изчислиха експерти. Не може да се каже със сигурност в момента дали това ще е сумата, тъй като възнаграждението в нефиксираната си част ще зависи от това, какво финансиране ще се привлече за проекта, коментира енергийният министър Трайчо Трайков.

Според него от консултанта се очаква да даде професионален съвет за по-ефективно и по-евтино реализиране на проекта. Министърът съобщи, че в екипа на HSBC, който ще оценява проекта АЕЦ „Белене“, участва и царският финансист Владимир Каролев. „Има много наши експерти, които са ангажирани от HSBC за анализа на проекта, както тук, в София, така и в Лондон“, обясни самият Каролев пред „Стандарт“. Фирмата на общинския съветник от НДСВ „Балканска консултантска компания“ също е наета да помага в работата по Втора атомна. Многонационалният екип е разделен на два мозъчни тръста, които търсят решения на задачата – колко е изгодно построяването на централата.

В следващите два месеца британската банка трябва да подготви икономически модел за възвръщаемостта на проекта за Втора атомна, да актуализира изследването си за пазарната цена – както в България, така и в региона и навсякъде, където може да продаваме ток от АЕЦ „Белене“. Ще бъде направен и преглед на пазарните участници, както и маркетинг към евентуални нови инвеститори. От HSBC ще изчислят и колко ще бъде кредитирането, при какви лихви и какви ще са взаимоотношенията между партньорите. Според Трайков персоналът на консултанта вече е свършил предварителната работа, за която не се изисква предоставяне на конфиденциални данни. Ако HSBC не изготви оценката в следващите два месеца обаче, няма да може да се вземе решение за сключване на окончателен договор за проекта.

„Аз съм оптимист, че държавата, подкрепена професионално, ще си свърши по възможно най-добрия начин работата“, увери Трайков. Според министъра експертите ще трябва да работят денонощно, за да свършат цялата задача за два месеца. „Ако това не се случи, държавата няма да може да вземе адекватно решение за сключване на договор и страната ни ще има нужда от повече време“, заключи Трайков.Късно вчера енергийният министър и премиерът Бойко Борисов обсъдиха работата по проекта“Белене“ с депутатите от ГЕРБ.

standartnews.com