Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

“Фейсбук” – новата кръчма на българина

“Фейсбук“ се превръща в новата обществена кръчма на българина, смята народопсихологът проф. Николай Данчев. Той констатира съществена промяна в националния характер, свързана с общуването чрез социалната мрежа. Негово величество компютърът създаде условия за нов тип комуникация, промени се качествено българското, балканското общуване, характерно за нас като народ, казва той в интервю за БТА.

За Данчев е изненада, че българинът, който по природа не е публичен човек и не обича да изразява мнението си пред всички, споделя толкова неща в социалната мрежа, дава оценки с голяма смелост за лица от политическата сцена и за развитието на България. Нашенецът е свикнал да споделя с приятели, в семейството, тоест в неформалната група. И докато доскоро българите се събираха в кръчмата, там общуваха и оплюваха, сваляха властта, женеха се и се развеждаха, одумваха другите хора, вече го правят във „Фейбук“, изтъква Данчев.

Според него се е отприщила някаква задрямала психическа енергия, която досега е била затворена и не е намирала начин да се излее навън, но в последните месеци избуява в обществена активност. Ученият е на мнение, че за това допринася и още нещо – фактът, че хората вече не изпитват доверие към партиите и политиците. Когато се излъжат очакванията на един народ, той става апатичен и бездушен и в момента именно компютърът е отдушникът на негодуванието му, казва професорът. Това е и една от причините българите да се обединяват на основата на неформални връзки по електронен път.

По думите му тези неформални отношения, постепенно се формализират и могат да се превърнат в граждански обединения. Като пример той посочва, че хората, които организират протестите чрез интернет, например за горивата, изрично подчертават, че не желаят в тях да участват политици. Ако тази тенденция продължи, убеден съм, че за няколко години България ще бъде друга и тон за някои неща няма да дават партиите, а граждански сдружения, формирани на базата на електронния начин на общуване, прогнозира проф. Данчев. Според него сега е моментът за равносметка и на управляващите, и на всички политически сили.

vsekiden.com