Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Мултинационални хранителни компании мамели източната част на ЕС

Водещи мултинационални компании за храни и напитки опаковат продукти с различно качество, но под едно и също наименование, за различните европейски страни, съобщи „Юроактив Словакия“.Изданието се позовава на изследване, направено от Словашката асоциация на потребителите.В момента ЕС обмисля да въведе нови строги правила за поставяне на етикети върху храните, за да помогне на потребителите да правят здравословен избор и да се справят със затлъстяването, припомня то.Асоциацията е проверила избрани маркови храни, купени от супермаркети в осем страни членки на ЕС: България, Румъния, Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия и Унгария.

Продуктите с по-ниско качество са били предназначени за т.нар. „нови страни членки на ЕС“, обясни пред журналисти председателят на сдружението Милош Лауко при представянето на изследването. По думите му няма случай, в който продуктът с по-ниско качество да е бил пуснат на германския или австрийския пазар.

Проверените продукти са напитки с марката „Кока-Кола“, шоколад „Милка“, черен и червен пипер на „Котани“, разтворимо кафе „Нескафе голд“, кафе на зърна „Якобс крьонунг“ и кафе „Чибо еспресо“.Всички те са изследвани в лаборатории, акредитирани от словашкия Национален институт по ветеринарна медицина и безопасност на храните. Оказва се, че качеството на всички взети проби е сходно само при шоколада „Милка“. При пипера „Котани“ обаче са отчетени най-големи несъответствия между отделните страни.

Въпреки че компанията опакова в една единствена фабрика продуктите си, предназначени за всички пазари, съдържанието на пакетите се различава например в старите и новите страни членки на ЕС, отбелязва изданието.Продуктите, купени в Унгария, Словакия и Австрия, са били по-влажни, отколкото стандартите изискват, а предназначените за българския пазар, са съдържали твърде много стрити или наранени семена в сравнение с останалите, като нежелателните примеси възлизат на 10%.

Червеният пипер за България междувременно съдържал само 108,9 г екстракт от червен пипер на килограм при близо 140 грама на килограм в пакетите за австрийския пазар.Що се отнася до „Кока-Кола“, пробите са послужили като потвърждение на ширещите се съмнения, че версиите на безалкохолната напитка, продавани в Словакия, Унгария, България и Румъния, съдържат изоглюкоза, направена от царевица, която е много по-евтина от истинската захар (захароза), добавяна към напитката в Германия, Австрия, Полша и Чехия.Компанията е заявила пред „Юроактив Словакия“, че изоглюкозата се използва и в САЩ, и е уточнила, че това несъответствие е в резултат на технически съображения в производствения процес.

Словашката асоциация на потребителите, която лобира за подобряване на потребителските права и информация в Словакия, твърди, че ако компаниите предлагат гаранции за качеството, те трябва да бъдат спазвани във всяка страна на разпространение.Резултатите от проверките са предадени на еврокомисаря по здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали при неотдавнашно негово посещение в Словакия, отбелязва изданието.

vesti.bg