Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Може ли НАТО да защити ЕС от кибер атаки?

„Компютърната престъпност е проблем, с който ще се сблъскваме все по-често и с който ЕС не е в състояние да се справи в момента“, заяви Ивайло Калфин по време на дебат в Европейския парламент. Той припомни нападението срещу информационните системи на Европейската комисия и на Европейския парламент в навечерието на срещата на върха на ЕС в Брюксел, както и съмненията, че хакерите са се добрали до секретна информация във връзка с действията на съюза в Либия.Комуникационните мрежи на европейските институции в Брюксел останаха блокирани почти седмица, което предизвика огромни затруднения в тяхната работа.Калфин похвали ЕС, която се зае да подготви стратегия срещу кибер престъпленията, каквато той предлага от почти две години.

Използването на интернет става все по-рисковано, тъй като компютърните заплахи непрекъснато се променят, развиват и стават все по-сложни, констатираха участниците в дискусията „Кибер сигурност: Към трансатлантически подход“, чийто домакин като член на Европейската интернет фондация беше Ивайло Калфин. За да се справят с проблема ЕС и САЩ наскоро създадоха работни групи за кибер сигурност и кибер престъпност, които да координират усилията от двете страни на Атлантическия океан. Непрекъснато усъвършенстваните средства за атакуване на информационните мрежи и глобалната свързаност, която осигурява интернет, правят компютърната сигурност, проблем който не е по силите на нито едно правителство. Затова президентът Барак Обама обяви намерение до година да предолжи на най-богатите държави в света, обединени в Г-8 да разработят общ подход за разрешаване на проблема.

„Кибер атаките се развиха от събития, създаващи неудобства на няколко души до мащабни пробиви в информационните мрежи, които могат да доведат до прекъсването на елекроснабдяването или да парализират финансовите пазари“, предупреди вицепрезидентът на американския IT доставчик AT&T Ерик Лоуб.Според него кибер войната няма да има край и ще принуди правителствата да работят с доставчиците на услуги, на съдържание и на сигурност в информационните мрежи, както и с потребителите. Лоуб препоръча властите да насърчават усилията на частния бизнес да изгражда защити срещу компютърните атаки, да стимулира най-добрите постижения и да подпомага въвеждането на доброволни стандарти за сигурност, както и да окуражава гражданите да докладват за кибер нападения.

Междувременно НАТО, която първа се сблъска с проблема през 2004 г., когато блокира интернетът в Естония, застрашавайки, важни за Алианса комуникации, е далеч по-напред от ЕС. Кибер специалистите на пакта в момента работят върху оценка на заплахите за сигурността на мрежите, съобщи съветникът към мисията на САЩ в НАТО и представител за Европа на американския държавен секретар по отбраната Робърт Бел. Засега ЕС и НАТО обаче не си взаимодействат по търсенето на решение, макар че имат 21 общи членове. „НАТО вече е доста напред в създаването на международни стандарти и в използването на възможностите на бизнеса за изграждане на военна съвместимост“, смята Бел.В Афганистан Алиансът вече има изградени мрежи за обмяна на разузнавателна информация  за избягване на кибер атаки. Възможност за включване на ЕС в този процес ще е евентуалната обща военна мисия в Либия, която ще бъде задействана при искане на ООН за подсигуряване на хуманитарните усилия.Според Бел обаче ЕС трябва да започне създаването на стандарти за защита на комуникациите, базите данни и системите за управление критичната инфраструктура като електро- и атомни централи, големи предприятия, летища, гари и др.

barometar.net