Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

5 истини за захарта

Всички публикации за здравословното хранене в последните години като че се надпреварват да изтъкват колко вредна е захарта за полезната за здравето диета. В същото време толкова много хора изпитват изключително силно влечение към сладкото и просто не могат без него.Векове наред захарта е била изключителен и много скъп деликатес, достъпен само за най-богатите. А днес диетолозите ни съветват да я избягваме при всеки възможен случай.Сред хората вече са се настанили много противоречиви разбирания за захарта, които често са объркващи и подвеждащи. Къде всъщност започва и къде свършва истината:

Захарта в сладкишите и захарта в плодовете е еднаква

Мнозина смятат, че захарта, която постъпва в организма при консумацията на плодове е различна от тази в бисквитите, тортите, шоколада. В действителност тя е еднаква, но разликата произтича от там, че тя постъпва в тялото заедно витамини и минерали и то в по-малки количества, тъй като е по-слабо концентрирана. Т.е. захарта е една и съща, но действа по различен начин.

Захарта кара кожата да старее

Това не е мит, а реалност. Кожата ни се задържа млада и свежа благодарение на съдържащия се в нея колаген. Когато захарта попадне в тялото, молекулите на двете вещества се свързват и колагенът загубва способносттите си да поддържа кожата млада.

Прекаляването със захарта и развитието на диабет са свързани процеси

Връзката между „бялата отрова” и диабета от тип ІІ се основава най-вече на редовното преяждане, в това число и със захар и сладки неща. Когато организмът е заставен да усвои и преработи големи количества храна, той произвежда повече глюкоза. Това от своя страна е предпоставка за повишение на количеството отделен от панкреса инсулин, а оттам – и на кръвната захар. Именно оттук се обуславя основната връзка между диабета и захарта.

Захарта не е сред основните предпоставки за затлъстяване

Мнозина смятат, че наднорменото тегло в най-голяма степен се дължи на консумацията на захар под различни форми. В действителност обаче, когато дневното меню е балансирано и полезно, въглехидратите, в това число и захарта, не се задържат от организма под формата на мастни наслагвания. Все пак не може да се отрече, че връзка между затлъстяването и захарта има, нотя е опосредствена – в най-голяма степен става дума за понижаване нивото на инсулина, което захарта предизвиква, а оттам и за постоянното усещане за глад.

Захарта не причинява хиперкактивност

В действиителност погрешно е схващането, че захарта зарежда тялото с енергия. Не тя, а адреналинът е този, който дава на организма нужната му енергия.

zdrave.bg