Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 12.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Общинските енергийни планове ще бъдат в съответствие с европейските практики

Европейският проект „ENERGY for MAYORS – Енергия за Кметовете: Мрежа на устойчивите енергийни подържащи структури на „Споразумението на Кметовете” има за цел да подпомогне общините в разработването на Плановете за устойчиво енергийно развитие и изпълнението на комплекс от мерки за повишаване на енергийната ефективост и опазване на климата. Законът за енергийна ефективност в България задължава общините да разработят Планове за енергийна ефективност и ежегодно да отчитат напредъка по изпълнението им.От друга страна, създадената през 2008г. амбициозна инициатива „Споразумение на Кметовете” отправя предизвикателство към местните власти да постигнат резултати над Европейските енергийни цели „20-20-20”, т.е. намаляване консумацията на енергия с 20%, увеличаване дела на ВЕИ с 20% и намаляване на емисиите СО2 с 20%.  В отговор на това общините подписват ангажименти, изпълнението и отчитането на които се осъществява чрез мерките предвидени в Плановете за устойчиво енергийно развитие.Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО) като поддържаща структура на „Споразумение на Кметовете” предоставя техническа и експертна помощ при разработването на енергийните планове на общините-членове. Към настоящия момент експертите на АБЧО участват в разработването на енергийните планове, възложени от общините Варна, Бургас, Малко Търново, Дългопол, Вълчи дол и Аврен.Проект ENERGY for MAYORS ще съдейства и за реализирането и на конкретни енергоефективни мерки в общините на база разработените планове. Предвижда се и провеждането на обучения на административни служители относно събирнето на информация за енергийното потребление, оценка на емисиите СО2 , привличане участието на местната общност в процеса на планиране, изпълнение на плановете, възможности за финансиране на енергийни проекти и др.
Същевременно, ще се търси по-тясно сътрудничество и взаимодействие с местните власти в процеса на ангажирането им в усилията за постигане на европейските енергийни и климатични цели.
Проектът се координира от Провинция Генуа, Италия и в него участват 15 организации от 7 европейски държави. Финансирането се осигурява по Програма  Интелигентна Енергия Европа на Европейската Комисия. Асоциация на Българските Черноморски Общини е координатор от българска страна за изпълнение на дейности в черноморския регион.

barometar.net