Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Спорове в НС за публичността на Търговския регистър

Едноличните търговци и клоновете на чуждестранните търговци, за които не е поискана пререгистрация до 30 юни 2011 г., ще се считат за заличени от 1 януари 2012 г., като съдът по регистрацията архивира фирмените им дела. Това са част от промените, които депутатите гласуваха на второ четене в Закона за търговския регистър.Дейността на търговските дружества и кооперациите, за които не е направено искане за пререгистрация до 30 юни 2011 г., също се прекратява от 1 януари 2012 г.

Търговските дружества, които не са се пререгистрирали в срок, няма да имат право да осъществяват търговска дейност, да предявяват искове и да подават молби за образуване на изпълнителни производства, както и да извършват разпоредителни сделки с имущество, с изключение на това да изплащат дължими суми на работници и служители, както и да извършват преводи на суми за погасяване на публични задължения. Извършените сделки с имущество след 31 декември 2011 г. са нищожни, според промените в Закона. В доклада за второ четене на законопроекта се посочва, че законните представители на търговски дружества и кооперации с прекратена дейност от 1 януари 2012 г. могат само да приемат волеизявления, отправени към тези търговци.

Когато търговец поиска фирмата му да бъде обявена в ликвидация, за тази цел Агенция по вписванията ще вписва ликвидацията и ще назначава и вписва ликвидатор. Възможно е и самото заинтересовано лице да бъде назначено за ликвидатор тогава, когато няма вписано представляващо лице. Разноските за производството по ликвидация са за сметка на търговеца. Когато търговецът не разполага със средствата за това, включително и за заплащане на възнаграждението на ликвидатор, заинтересованото лице осигурява собствени средства за извършване на ликвидацията. Тя приключва в срок до една година след датата на вписване на ликвидатора, но е възможно удължаването му, като краят на процедурата е не по-късно от 31 януари 2017 г.

След тази дата Агенция по вписванията служебно ще заличава търговските дружества и кооперациите, за които не е поискана пререгистрация или са били обявени в ликвидация, както и за тези, за които ликвидацията не е приключила поради бездействие на ликвидатора или заинтересованото лице. Агенция по вписванията ще обявява списък на заличените търговски дружества и кооперации на електронната си страница. По време на дебата бе засегната и темата за публичността на Търгоескив регистър, съобщава Фокус.

четете още на:

http://profit.bg/news.php?id=78129