Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

20 въпроси за съня

Всеки е изпитвал понякога последиците от недоспиването или още по-лошо – от безсънието. Дори една нощ с непълноценен сън води до съненост, неработоспособност, изостряне на състояния като високо кръвно, податливост към стрес и др. Но винаги ли трябва да търсим решението в хапчетата за сън и други такива драстични мерки. Причините за безсънието и недоспиването могат да са много различни и от правилния отговор на някои въпроси, зависи и правилното решение на проблема.

1. Как да се боря със сънливостта?

Препоръчва се ободряващ масаж – с пръсти, на тилната част на главата. Движенията трябва да са отдолу нагоре. Това упражнение всъщност се равнява като ефект на две чаши силно кафе.

2. Ако спя 8-10 часа и пак не се наспивам, какво означава това?

Това е сигнал. Организмът предупреждава, че начинът ви на живот като цяло е неправилен и трябва да промените най-малко режима си или да започнете  диета (при  наличие на тегло над нормата).

3. Истина ли е, че при ясно небе се спи по-спокойно и дълбоко?

Когато на небето няма облаци, влажността по правило е по-малка, а атмосферното налягане – по-ниско. Това наистина спомага за здравия сън.

4. Може ли наистина да се учи насън?

Това не бива да се прави в никакъв случай. Има много случаи на хора, които са се занимавали с това, и по-късно са имали сериозни психични проблеми, с потенциален риск дори от невръстения и шизофрения.

5. Някои хора говорят на сън на чужди езици. С какво е свързано това?

В човешките ДНК се съхранява информацията от всички наши предци. И насън несъзнателно човек може да заговори на непознат език или да види реална картина от миналото, макар и не неговото.

6. Защо сред обилната вечеря сънят не е спокоен?

Стомахът, когато е претоварен, се налага да работи по-дълго и активно. Освен това, когато се преработва храната, на организма е нужен повече кислород. Съответно сърцето бие по-често, кръвта се движи по-бързо. Всички тези процеси логично предизвикват безпокойство.

7. Как да се преборя с безсънието без сънотворни?

От голяма полза ще е една вечерна разходка на чист въздух. Трябва да се проветри добре и стаята. Опитайте да забравите за проблемите и да мислите само за хубави неща. Топлото мляко и айрянът също помагат за добрия сън.

8. Какво ще се случи, ако човек не спи изобщо?

Човек може да издържи 3-4 денонощия без сън. Но след това се стига до сериозни увреждания – може да загуби паметта си, да изпадне в тежко психично състояние, дори да умре. Нормалният сън прие повечето хора продължава средно 8 часа. На по-младите са необходими 10 часа, а на по-възрастните в общия случай са достатъчни и 6.

9. По-добре ли е да се спи сам в леглото?

Да. По-добре е да се спи отделно. Ако жилището ви позволява това, най-добре е всеки да има свое легло, и дори своя спалня. Ако това обаче е невъзможно, леглото трябва да е достатъчно широко.

10. Добре ли е да се спи без дрехи?

Да, добре е, но не винаги. И зависи най-вече от сезона и температурата в спалнята. През лятото може да се спи без дрехи, но през зимата е за предпочитане да се облича пижама – препоръчително от естествена материя. Така тялото ще диша и няма да мръзне.

11. Трябва ли да се спи без възглавница и на твърдо легло?

Не. В общия случай леглото трябва да бъде умерено твърдо, а възглавницата – най-добре ортопедична. Всичко трябва да е от естествени материали. Най-добрите матраци, възглавници и одеяла са от водорасли или пера.

12. Как трябва да бъде разположено леглото?

Прозорците на спалнята на възрастните е най-добре да гледат на изток, а на детската стая – на юг. Леглото не бива да бъде поставено на течение. Главата е желателно да бъде на север.