Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Драконовски мерки за теч при матурите

Частни учители, чиновници, които са родители на абитуриенти, и преподаватели на дванадесетокласници няма да имат достъп до подготовката на матурите. Това стана ясно от правила за информационна сигурност на просветния министър Сергей Игнатов, разпратени до всички директори в сряда. Тази година за първи път просветното министерство определя с гриф „строго секретно” листовете на брайлов шрифт за незрящите деца, всички чернови и свитъци с верни отговори, както и дисковете за слушане с разбиране от чуждоезиковата матура.

До момента за ведомствена тайна бяха обявявани само изпитните варианти, писмените работи и протоколите с оценките. На практика засекретяването на всички процедури по веригата означава, че за най-малкия теч на информация ще следва моментално уволнение. За целта всеки, включен в организацията на държавния изпит, ще полага клетвена декларация.Министерството подхваща и квесторите със строги санкции. Те няма да имат право да внасят и да говорят в изпитните зали по мобилни телефони.Освен да следят да няма преписване, пазачите ще отговарят в сградата на училището да не се допускат външни лица. По време на изпита квесторите ще записват всяка стъпка от работата на учениците от избраната тема до предаването на готовите изпитни работи. Специално внимание за първи път ще се обръща на черновите.

Всеки работен лист на учениците ще се отчита писмено и ще се изисква след края на изпита. Черновите ще се съхраняват три месеца в просветното министерство, за да послужат като доказателство при съмнение за преписване. След като срокът изтече, пред погледа на човек от МОМН черновите ще се унищожават, гласят правилата за провеждане на матурата.Като допълнителна мярка за сигурност просветното министерство въвежда и проверка на случаен принцип, при която от писмените работи във всеки регион ще се избират 30 работи. Външни експерти ще разсекретяват пликовете и ще проверяват дали всички правила за предаване на тестовете са спазени. При най-малкия пропуск работата ще се анулира.

Пращат по имейл паролата за българския

Само матурата по български език ще се съставя в деня на изпита, а материалите и кодът за разсекретяване ще се изпращат по електронната поща на всяко училище по интернет. Всички останали зрелостни изпити ще се подготвят не повече от 3 дни предварително. Изпитният вариант за ДЗИ по български език и литература се създава в деня на изпита и се публикува на адрес http://zamaturite.bg/dzisoft/, защитен с парола, обясниха от просветното министерство. Паролата за достъп до файла се обявява в сайта на МОМН в 8 часа и се разпространява по електронна поща до регионалните инспекторати по образованието.

Monitor.bg