Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Гърция обяви нова серия икономически мерки

Гърция се подготвя да разкрие новите си мерки за икономии днес, в опита си да възвърне доверието на инвеститорите, съобщава Би Би Си.Слуховете, че може и да не бъде способна да обслужи дълга си, доведоха до рекордно високата доходност по емитираните от нея дългови книжа от 13 процента. Гръцкото правителство трябва да спести 23 млрд. евро, за да съкрати бюджетния си дефицит от 10 процента на 1 до 2015 г.Нарастващата лихва по държавните книжа е индикация , че инвеститорите губят доверие в способността на кредитополучателя да обслужва своите дългове. Способността на по-слабите икономики от еврозоната да изплащат своите дългове се поставя под въпрос от пазарните участници.

След достигането рекордно високата доходност, последваха коментари от немския финансов министър Волфганг Шойбле, че Гърция ще трябва да преструктурира дълга си. По-късно френският финансов министър Кристин Лагард заяви пред журналисти, че не се водят преговори в тази насока.Говорител на гръцкото правителство Йоргос Петалотис, заяви пред Ройтерс, че мерките ще отправят позитивно послание към пазарните участници.

Очаква се да бъдат разкрити нови планове за приватизация и съкращаване на социалните плащания.Южната ни съседка получи финансова помощ в размер на 110 млрд. евро от ЕС и МВФ. Страната трябва да набере 50 млрд. евро чрез приватизация до 2015 г., цел , която много анализатори и гръцки политици виждат като прекалено оптимистична.

expert.bg