Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Първите три блока на ТЕЦ “Варна” ще работят до 2015 г.

Първите три блока на ТЕЦ „Варна“ ще продължат да работят до 2015 г. За това има одобрение както от Министерството на околната среда и водите, така и от Брюксел. Това коментира пред агенция Фокус регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал. Чешката компания стана собственик на ТЕЦ „Варна“ преди пет години.

„Те ще бъдат активирани само в изключителни случаи като аварии на други централи или екстремни метеорологични условия”, уточни шефът на ЧЕЗ. 210-мегаватовите блокове работят в рамките на определените им за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2015 г. 20 хиляди работни часа, обясни Докладал. До края на миналата година са били отработени 9500 часа. Това означава, че от началото на 2011 г. до края на 2015 г. остават общо 10 500 часа в рамките на които трите блока ще бъдат експлоатирани. Докладал припомни, че мощностите на ТЕЦ „Варна“ са ключови за осигуряването на енергийния баланс на страната. На практика с три от 210-мегаватовите си блока ТЕЦ „Варна“ осигурява над 60% от резерва за българската енергийна система. В петък вечер стана ясно, че ТЕЦ „Варна“ е спряла работа. Това обаче не означава затваряне на централата, обясниха от ЧЕЗ. Причина за спирането е, че ТЕЦ-ът е изпълнил квотата си за производство на ток за регулирания пазар

за април. Производството над тази квота става икономически неизгодно. Заради това е взето решение за временно спиране на централата. Работата ще бъде подновена в началото на май, но при необходимост мощностите могат да бъдат включени и по-рано, ако държавата го поиска, обясниха от ЧЕЗ.Във връзка с проекта за изграждане на паро-газов блок, който трябваше да замести първите три блока на централата, Докладал обясни, че в момента ЧЕЗ следи много внимателно ситуацията в енергийния сектор в страната и проучва възможностите за евентуална реализация на проекта в бъдеще. „Надяваме се при промяна на регулаторните условия, свързана с осигурени доставки и яснота за цената на газа, да можем да подновим работата си”, каза той.

Проектът предвижда паро-газовият блок да е с мощност 880 мегавата. Предпочетена е технологията CCGT, тъй като тя осигурява нулеви емисии серен двуокис, почти никакви прахови емисии и 60-65% по-малко емисии на въглероден двуокис. По отношение на 4, 5 и 6 блок на ТЕЦ „Варна“ Докладал обясни, че вече е направена частична екологизация която в комбинация с използването на въглища с по-малко съдържание на сяра би предоставила възможност за изпълнение на всички екологични норми. В момента се работи и върху подготовката на дългосрочен план за бъдещото развитие на електроцентралата. Той ще включва стъпки за пълна екологизация на трите блока, която ще позволи удължаването на експлоатацията им до 2023 г.

Monitor.bg