Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Учители и ученици с инициативи за по-добро образование

На национална конференция на 19 април в София ученици и учители ще обявят своите идеи и инициативи за по-добро образование за устойчиво развитие.Конференцията ще бъде открита от заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева, която ще говори по темата  „Образованието за устойчиво развитие и промяна на обществените модели на поведение”. Очаква се приветствия да бъдат поднесени от Представителството на Европейската комисия в София и Министерството на образованието и  науката, както и да има поздравителен адрес от Фонда на Корпорация Мицубиши за Европа и Африка. На конференцията ученици ще оповестят национална ученическа харта с идеите си за по-добро образование за развитие, заложено в Целите на ООН за хилядолетието за развитие. Учители ще създадат своя национална мрежа, чрез която ще обменят информация за устойчиво развитие и околна среда.

Националната ученическа харта ще съдържа десетте най-добри идеи на българските ученици за по-добро образование. Те бяха определени с електронно гласуване измежду близо 90 идеи, които учениците предложиха. Участието бе изключително активно: по време на гласуването от 8 март до 1 април бяха подадени близо 300 хиляди гласа. Идеите на учениците показват много голям интерес към проблемите на устойчивото развитие и силна ангажираност към обществени каузи в тази сфера – и на национално, и на местно ниво.Националната ученическа харта е създадена по проект „От бедност към благоденствие”, финансиран от ЕК, в който участваха връстници на българските ученици Великобритания и Унгария, работещи по свои харти. В рамките на проекта в България бяха обучени над 100 учители от цялата страна в преподаването на уроци от два образователни пакета: „Биоразнообразие и бедност” и „Изменение на климата и икономика”, а 30 училища създадоха свои училищни харти за развитие. В проекта, който започна през януари 2009 и приключва в края на май т.г., си партнират българската фондация „ТАЙМ – Екопроекти”, две организации от Великобритания и по една – от Унгария и Гана.

Нуждата от по-добра комуникация и обмен на идеи са в основата на инициативата за създаването на национална учителска мрежа „Региони за деца”, чрез която учители от цялата страна ще имат по-голяма възможност за обмен на информация в сферата на екологичното образование и съвместни проекти. Създаването й е част от едногодишния проект „Региони за деца” на Регионалния екологичен център  за Централна и Източна Европа (РЕЦ за ЦИЕ), който започна през април 2011 с финансовото подпомагане на Фонда на  Корпорация Мицубиши за Европа и Африка. В мрежата ще се включат над 60 учителя от 12 населени места на страната, като участието на други активни представители на общността остава отворено.

Проектът е продължение на проектите на Центъра „Западна Стара планина за деца” и „Осогово, Огражден и Беласица за деца” (ноември 2007 – август 2010) и използва основата на създаденото уеб базирано хранилище за учебни помагала за образованието по околна среда и устойчиво развитие – www.ucha.bg. Проектът ще популяризира помагалата от серията „Регион за деца” в един нов регион – Пирин планина. Популяризирайки посланието на запазената марка „Опазването на природното разнообразие около нас е наша грижа”, проектът си поставя за цел да засили местната подкрепа за опазване и устойчиво ползване на биоразнообразието в малки населени места около защитени територии и трансгранични райони или региони със сериозни екологични проблеми.

На Конференцията за по-добро образование за първи път ще бъде представен „Наръчник на новия енергиен свят” , изготвен в рамките на проекта „Модел за взаимодействие между младото поколение и хората в пенсионна възраст” на фондация „Живот с достойнство”  с подкрепата на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.  Чрез дискусии за образованието и информиране за климатичните промени, енергийната ефективност и опазването  на околната среда проектът цели да създаде енергийно образовано общество, свързвайки различните поколения.