Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

На училище от 1-ви или 7 септември, ваканция от 1 ноември?

Училището трябва да създава условия за развитие на ярките индивидуалности, тези които се отличават от общото, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов. Той разкри малко детайли за ваканциите и първия учебен ден.Проблемът на образователната система в световен мащаб в момента е, че подготвя служители, но не и работодатели и мениджъри. Това каза Сергей Игнатов по време на дискусия във Варна по проектозакона за началното и средното образование.По думите му целта на неговия екип е чрез промяната на закона да бъде преодолян точно този проблем.Според министъра българското образование трябва да се модернизира в посока по-бърза електронизация на училищата и децата трябва да имат по-голямо право на избор.

Игнатов коментира, че съдържанието на учебниците не е на достатъчно високо ниво, но сериозни промени в него не може да има поне до 2013 година. В момента се извършвал преглед на държавно образователните изисквания.За предстоящите промени в закона за средното образование министърът посочи, че има вероятност да се пристъпи към повече като брой, но по-кратки като време ваканции.По думите на Сергей Игнатов вече се очертава обединение около позицията, че около 1-ви ноември трябва да има кратка почивка за децата. За началото на учебната година предложенията са тя да започва от 1-ви или от 7-ми септември.

Неотдавна председателят на комисията по образование в парламента Огнян Стоичков предложи децата да тръгват на училище във втория понеделник на септември.„Върви се към намаляване на лятната ваканция, която е разточително дълга, и смисълът на ваканцията се превръща в забрава на това, което ученикът е научил през учебната година“, коментира Огнян Стоичков.По всяка вероятност обаче следващата учебна година ще започне пак на 15 септември.

dir.bg