Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 10.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Варненският апелативен съд потвърди ареста на Стоян Петров (Килъра), задържан в Испания с ЕЗА

Стоян Петров от с.Казашка река, разследван за грабеж, извършен в съучастие с други две лица през есента на 2004 година, задържан в началото на март тази година от испанските власти с ЕЗА, ще продължава да търпи най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража”. Днес Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Варна от 9 април, с което 43 годишният мъж бе оставен в ареста. Стоян Петров  вече е натрупал богато съдебно минало и множество влезли в сила присъди, но сегашният му арест е по досъдебно производство на IV РУ на МВР във Варна. Той е обвиняем затова, че в съучастие  с Недялко Димитров(Момата) и с друго лице, при условията на опасен рецидив ограбили възрастна жена от с.Аврен. Нахлули във вечерните часове в дома й, сломили съпротивата й с няколко удара и я ограбили, като отмъкнали 3000 лева и мобилния й телефон.

Едва през 2009 година Стоян е бил привлечен като обвиняем по това дознание и е бил обявен за общо държавно издирване. След като не е бил установен в страната, Варненска окръжна прокуратура е поискала да бъде издирен с ЕЗА. Едва на 11 март тази година, Стоян Петров е бил задържан в град Хуелва, Кралство Испания. Компетентните испански власти са предали Петров на България, за да бъде разследван и съден за грабежа. Наказанието, което законодателят е предвидил за него е от 5 до 15 години затвор и е тежко по смисъла на закона.    Днес въззивният съд потвърди обоснования извод на първата съдебна инстанция, че Стоян е съпричастен към грабежа, извършен преди 7 години. Този извод се основава на събраните гласни и писмени доказателства, както и на извършените разпознавания.

И за този съд е съвсем реална опасността Петров да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Аргументи за това твърдение се намират, както в богатото му съдебно минало, така и във факта, че през 2009 година, при изменена в по-лека мярка за неотклонение „домашен арест” по досъдебно производство за убийството на двама души през август 2008 година, Стоян напусна страната и се укри в Испания.. Пресслужбата на съда припомня, че на 1 март тази година, след задочен процес спрямо Стоян, ВОС призна вината му за убийството на Манол Хаджиев, извършено в с.Казашка река и на Златко Калайджиев, извършено в землището на с.Приселци, община Аврен. Двете убийства са станали през август 2008 година. Вторият подсъдим по това дело Недялко Димитров(Момата) получи доживотна присъда при специален режим, след като съдът призна вината му за съучастие като помагач на Стоян Петров за двете убийства.

До това дело се стигна едва след като през 2009 година Момата направи самопризнания и посочи на следствените органи местата, където са заровени телата на Манол и на Златко. По-късно делата за двете убийства бяха обединени. След като вече е в България, още тази година Стоян ще може да обжалва пред Апелативния съд във Варна  20 годишната си присъда, произнесена в негово отсъствие. Междувременно Петров стана и подсъдим по друго наказателно дело за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов. Първоначално Петров беше един от главните свидетели по това досъдебно производство, но по-късно обвинението го привлече в качеството му на подсъдим . В началото на март тази година Бургаският окръжен съд го прекрати и върна на прокуратурата за доразследване.

barometar.net