Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Космонавтът Александър Александров вярва в извънземни, в Бог – не

На собствените си сили и възможности разчита българският космонавт Александър Александров, който е гост на Варна днес. Руски и български космонавти са в морската столица за участие в тържество по случай 50-годишнината от първия полет на човек в космоса, което се организира в Техническия университет. Гостите, сред които руският космонавт Юрий Гидзенко, българският космонавт Александър Александров и дубльорът му Красимир Стоянов, както и руският учен от Центъра за космически изследвания Вячеслав Родин се срещнаха с кмета на Варна Кирил Йорданов.

Александър Александров сподели, че не вярва в бог, а само в силите си. По негови думи има извънземни цивилизации и хубаво би било те да са по-развити от нашата, за да има на какво да ни научат. Той разказа за връщането на Москва в космическата надпревара. Руското правителството е заделило 800 милиона долара за построяването на нов космодрум през 2018 година в Източна Русия, близо до китайската граница. Сега повечето руски космически ракети излитат от Байконур в Казахстан, откъдето беше осъществен и първият полет на Юрий Гагарин през 1961 г.

Александър Александров сподели с варненски журналисти, че до 15 години човечеството ще опознае достатъчно планетата Марс и ще използва ресурсите и ако се окаже, че те могат да бъдат използвани. На въпрос дали земляни ще живеят на други планети в бъдещето, Александров отговори, че не изключва тази вероятност, въпреки, че според него хората ще се чувстват най-добре там, където са родени, при условията, характерни за нашата планета. За връзка между извънземни и смъртта на Юрий Гагарин, Александров не се нае да коментира и по-скоро не вярва. На въпрос на журналист дали България ще има собствен космодрум, българският космонавт провокира блиц-дискусия, в която стана ясно, че бедна държава с неработеща икономика и без ценни ресурси не може да има свой космодрум.

Различните обекти, които се въртят около Земята, още дълго ще останат на своите орбити – каза още българският космонавт, но лично него космическия боклук не го притеснява. Припомням, наскоро учени от Университета в Саутхемптън, цитирани от  Lenta.ru стигнаха до извода, че  причина за това е намаляването на плътността на връхните слоеве на атмосферата, предизвикано от високата концентрация на парниковите газове.Повишението на концентрацията на парниковите газове в земната атмосфера води до покачване на температурата на повърхността на Земята, но едновременно допринася за охлаждането на най-горните слоеве на атмосферата, в частност – термосферата.Този слой започва на височина 80-90 километра и се простира до височина около 800 км. Именно в термосферата се намират спътниците и отломките от космическите апарати, тоест космическият боклук.

Гостуващите във Варна космически мъже засадиха дръвче в алеята на космонавтите в Морската градина.

Ели Маринова

barometar.net