Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

АЕЦ „Белене“ – най-големият провал на прехода

Проектът „Белене“ може да се окаже най-големия икономически и политически провал на българския преход. Това заявява в отворено писмо до премиера Бойко Борисов създадения на 11 април Граждански комитет против централата. В него се включиха 26 души – политици, общественици и експерти, съобщава Dnes.bg.Сред членовете на сдружението са Димитър Иванов, Едвин Сугарев, Красен Станчев, Красимир Лаков, Петко Ковачев, Иван Сотиров, Георги Ганев, Евгений Михайлов, Огнян Минчев.

В пространното писмо от 15 страници експертите изразяват твърдото си убеждение, че реализацията на проекта АЕЦ „Белене” трябва незабавно да бъде прекратена поради нецелесъобразност. Само това можело да ограничи щетите, които ще претърпи България от този проект. „Вие помолихте (премиерът Борисов-бел.ред.) дебатът по тази тема да се прекрати и да не се политизира повече. Това за съжаление е невъзможно, защото това е преди всичко политически проект“, обръщат се към Борисов експертите.Според тях реализацията на проекта би означавала пълна енергийна, а следователно и политическа зависимост на България от Русия. Гражданският комитет изтъква някои от най-отрицателните страни и рискове от реализацията на АЕЦ „Белене“:

• „АЕЦ „Белене” не е нужна като производител на електроенергия за бъдещия енергиен баланс до 2025 – 2030 г. Разчита се на хипотетичен износ на електроенергия, без да се прогнозира енергийният пазар, такъв проект не може да бъде авантюра, цената за която да платят българските граждани.

• В този проект няма Европейски инвеститор – въпреки многобройните Ви уверения, че ще стартирате проекта само при наличието на такъв. Тази липса ясно говори за неговата икономическа неефективност.

• Реализацията на АЕЦ „Белене” заплашва с прекратяване на производството в АЕЦ „Козлодуй”, което ще има крайно негативен ефект върху цената на електроенергията към края на това десетилетие – във вреда на икономиката и домакинствата.

• Проектът не се развива по правилния начин, няма проектна компания и НЕК, бидейки страна по договора, може да загуби своите активи – а тази загуба има пряко отношение към националната сигурност на страната.

• Този проект е в противоречие с приоритетите на Европейската енергийна стратегия – които предполагат диверсификацията като основа на енергийна независимост, намаляване на енергийната интензивност и повишаване на енергийната ефективност.В контекста на ядрената драма във Фукушима и предстоящото преосмисляне на критериите за сигурност в ядрената енергетика, неговото осъществяване ще има крайно негативни външнополитически последици за България“, предупреждват експертите.Те подчертават, че проектът поставя България в енергийна, а следователно и в политическа зависимост от Русия както и че генерира корупция в опасни за страната ни размери.

investor.bg