Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Енергия всеки ден

Ако чувствате недостиг на жизнена енергия и отпадане на силите ви, за това вероятно има няколко причини, но също така и няколко проверени метода, които ще ви помогнат да се възстановите.
Може би се чувствате изморена, защото:

1. Сте спала недостатъчно. Ако спите по-малко от 7-8 часа в денонощие, то скоро ще забележите, че силите не ви достигат. Еднократният продължителен сън няма да помогне и по-добре изобщо не пробвайте този вариант. Стремете се да спите достатъчно време ежедневно, а за да заспивате по-лесно си създайте собствен “шаблон за сън” – т.е. лягайте и ставайте в едно и също време, като се придържате към една и съща последователност на действията преди сън.

2. Не закусвате. А именно закуската помага за зареждането на батериите и подготовката на тялото и мозъка за деня. Ако сте от хората, които не закусват сутрин, си създайте правило първото нещо, което правите след ставане да е да изпивате чаша плодов сок. Ако не ви достига време за закуска, изградете си навик да си вземате нещо леко за работа – например плод.

3. Не правите физически упражнения. Само 15 минути на ден – и съществено ще подобрите самочувствието и енергията си. Ако никога нямате време за упражнения, вместо с асансьор, ходете по стълбите или вървете една-две спирки пеша. Или пък просто се разходете с бърза походка в обедната почивка.

4. Не ви достига кислород. Ако изпитвате недостиг на кислород, може да се почувствате отпаднала или дори да получите световъртеж. Това, което можете да направите, е да спрете за минута и да поемете пет пъти дълбоко въздух. Вдишайте през носа и бройте. Когато не можете повече да поемате, задръжте въздуха до четири пъти числото, за което сте вдишали и издишайте два пъти числото, за което се вдишали – т.е. ако вдишате до 4, задръжте, докато преброите от 1 до 16 и издишайте, като броите от 1 до 8. Правете това всеки ден.

5. Напрегната сте. Направете няколко упражнения за разтягане – това е един от най-ефективните начини да се отпуснете и заредите с енергия

Ще ви отнеме само две-три минути, а да правите такива упражнения може навсякъде – в къщи, на работа, дори в транспорта. Опитайте се да се изпънете така, че да усетите колкото се може повече мускули – това ще обезпечи максимален приток на енергия.

6. Не ви достигат течности. Обезводняването също ни прави вяли и изморени. Ето защо е необходимо всеки ден да осигурявате организма с достатъчно количество вода, стига да не е газирана.

7. Не сте изпили сутрешния си чай или кафе. Независимо от това, че високите дози кофеин не са препоръчителни, изследователи са открили, че хората, които ежедневно пият чай или кафе може да се почувстват лишени от жизнена енергия, ако не са спазили този ритуал. Достатъчна е обаче само една чашка – на практика няма по-различен ефект, ако изпиете повече.

8. И последно – ако въпреки всички тези предложения, постоянно чувствате недостиг на енергия и сила, то това е сигнал да се обърнете към лекаря си.

tiabg.com