Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Пуснаха телефон за деца, застрашени в нета

На пресконференция в БТА бяха дадени подробности за това каква помощ ще предоставя тя на децата и родителите във виртуалното общуване. Линията се поддържа от Асоциация Родители като част от Националния център за безопасен Интернет. Асоциацията е член на Обществения съвет за безопасен Интернет от 2006 г.    Повече информация за БЛОБ може са откриете тук. Консултантите ще са на линията на мобилния номер 124 123 всеки ден от 10 до 16 ч., а цената на разговора е 15 ст. за всички мобилни оператори, независимо от продължителността на разговора.Линията е отворена за обаждания всеки ден между 10.00 и 16.00 часа. Въпроси могат да се отправят и чрез е-мейл helplinе.online@bg, като отговор ще бъде върнат до три дни. Връзка с експертите е възможна и посредством скайп на blobbg.

Чрез БЛОБ децата ще могат да споделят, при гарантирана анонимност, какво ги тревожи и притеснява по време на сърфирането им във виртуалната среда. На запитванията ще отговарят експерти, сред които психолози, специално обучени за работа с подрастващи. Въпреки че новата линия има за таргет група деца и тийнейджъри, родителите и професионалистите също са добре дошли, изтъкнаха от Асоциация Родители.Нашият опит показва, че децата живеят колкото в реалния, толкова и във виртуалния свят. Много често те подценяват рисковете, на които са изложени в онлайн средата. Надяваме се, че линията ще е точно такова място, където ще могат да намерят съвет и подкрепа. БЛОБ ще е консултантът, приятелят, съветникът, който може да окаже подкрепа, коментираха от Асоциацията.

На пресконференцията бяха припомнени данни от проведено проучване „Децата на ЕС онлайн“. От него става ясно, че опасността, с която най-често се сблъскват децата в интернет, е онлайн тормозът. Тормозът от училище се пренесе и във виртуалното пространство, личните профили на децата във фейсбук или други социални мрежи често биват заливани от обиди и цинизми, допълниха експертите.Те обясниха, че именно това е била една от основните причини за създаването на БЛОБ, която последва откриването на горещата линия за деца в риск 116 111. На нея са постъпили голям брой сигнали за онлайн тормоз, което е провокирало идеята за номер, специално пригоден за рисковете във виртуалната среда.Друг проблем пред подрастващите е и ширещата се порнография в онлайн средата. Децата започват да не разпознават порнографията като такава, защото тя бълва отвсякъде, а те израстват в сексуално отровена култура, изтъкнаха още участниците в пресконференцията.

news.ibox.bg