Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Увеличава се броят на децата със специални образователни потребности, които се обучават интегрирано

Министерският съвет прие годишен доклад за 2010 г. за изпълнението на Плана за действие за осигуряване на равни възможности на хората с увреждания 2010-2011 г. В документа са отразени дейностите, осъществени през 2010 г. от отговорните за изпълнението на Плана институции.По отношение осигуряване на достъпна архитектурна среда дейностите са изпълнявани последователно като са реализирани редица програми и мерки от страна на министерствата на регионалното развитие и благоустройство и на физическото възпитание и спорта, Агенцията за хората с увреждания, общините и неправителствените организации за преодоляване на проблемите с архитектурната достъпност до различни културни и спортни обекти, училища, детски градини и други обществени сгради.

Постигнати са резултати по отношение осигуряването на достъпен транспорт и транспортни услуги, като се извършва поетапно преустройство и оборудване в системата на железопътния, автомобилния, въздушния и на градския транспорт, въвеждат се светлинни и звукови технически приспособления за хора с увреждания.Продължават усилията на институциите по прилагане политиката за интегрирано обучение на децата със специални образователни потребности. През учебната 2010/2011 г. в детските градини и училищата се обучават интегрирано 8925 деца и ученици със специални образователни потребности, което е с 968 повече в сравнение с миналата учебна година. Продължава развиването на различни форми за предоставяне на социални услуги в общността, като дневни центрове, центрове за настаняване от семеен тип, рехабилитационни центрове и др.

Усъвършенстват се схемите за предоставяне на услугите „личен асистент” и „социален асистент”, като Националната програма „Асистенти за хора с увреждания” беше допълнена и надградена с реализирането на редица проекти по схеми за безвъзмездна финансова помощ по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.Постигнатите резултати в създаването на равни възможности за хората с увреждания и тяхната интеграция показват, че през отчитания период Планът за действие е изпълняван ритмично и заложените дейности и мерки са осъществявани отговорно от съответните министерства, другите държавни институции и местните власти.

barometar.net