Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Лекарският съюз на съд за минималната цена на прегледа

Българският лекарски съюз отива на съд заради незаконното увеличаване на прегледите на частно без направление от джипито. Всички пациентски организации в страната ще подадат иск срещу минималната цена от 24 лева, определена от съюза. Това съобщи за „Монитор” д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, в която членуват всички национално представени организации на пациентите в България.Със свое решение от миналата събота съсловната организация наложи долния праг на таксите и консултациите да бъде 10% от минималната работна заплата, което прави точно 24 лева. Тя обаче не фиксира таван, което означава, че всеки медик сам ще определя колко да е хонорарът му.

С друго решение пък съборът на БЛС заплаши лекарите, които преглеждат болни на по-ниска от фиксираната цена, че ще отнасят глоби от пет минимални работни заплати и порицание от съсловната организация, като сумите влизат директно в касата й.Жалба срещу решението на БЛС Националната пациентска организация подава до края на седмицата в Комисията за защита на конкуренцията.Закованата такса от 24 лв. нарушава Закона за защита на конкуренцията и още на първа инстанция ще бъде провъзгласена за нищожна, убеден е д-р Хасърджиев.Адвокатът Андрей Дамянов, който е и юридически съветник на организацията, също е категоричен, че тя няма да издържи нито в съда, нито в КЗК.

Член 15 от Закона за конкуренцията забранява всякакъв вид споразумения между предприятия, решения на сдружения и предприятия, както и съгласувани практики на две или повече такива структури, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар, цитира нормативния документ адвокат Дамянов. Нещо повече, в точка първа е написано, че сдружения на предприятия, какъвто в случаят с БЛС, нямат право да сключват споразумения и пряко или косвено да определят минимални цени и такси, или да налагат други търговски условия, тъй като така се нарушават принципите на пазара и на конкуренцията.Според адвокат Андрей Дамянов картелният пределен нисък праг на таксите, наложен от съсловната организация, ще накара КЗК да започне по-скоро проверки и съвсем скоро ще бъде провъзгласен за нищожен.Оказва се обаче, че шефовете в БЛС да са убедени, че фиксираната минимална такса за преглед от 24 лева да е минимална, не могат да я отменят.

Оказва се също, че шефовете на съсловната организация попаднаха в собствения си капан. Те не могат да оттеглят решението, тъй като то е взето на висш форум – на събор и пак събор може да го отмени, но за свикването и подготовката му е нужно време, разясни механизма д-р Хасърджиев, позовавайки се на Закона за съсловните организации и Устава на БЛС. Ако пък управителният съвет не го изпълнява, може да бъде санкциониран от събора, подчерта той и обясни, че най-уязвими, докато то бъде отменено от съда, ще бъдат хората в бедните райони, където масово не се осигуряват здравно, а лекарите специалисти отказват да отварят кабинети. Затова тези пациенти масово идват в големите градове да се преглеждат платено, но най-вече когато заболяването им напредне, защото нямат достатъчно пари.

Независимо че Националната пациентска организация сезира КЗК и подава съдебен иск срещу БЛС заради увеличената минимална цена на прегледа от 24 лева, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) ще даде съсловната организация на докторите и на Комисията за защита от дискриминация.Като дискриминиращо го определи Евгения Адърска – председателка на АПОЗ. Минималната цена за преглед е 24 лв., но не е ясно колко ще е максималната. Всеки ще слага такси, каквито му харесват. Много малко са хората в България, които могат да си позволят такива разходи, коментира тя.

Д-р Цветан РайЧинов: Джипи от Варна предложи поскъпването

Общопрактикуващият лекар от Варна д-р Атанас Константинов предложи цената на прегледите да се увеличи с 10 на сто, като най-евтиният да не пада под 24 лева. Така се опита да си измие ръцете с колега председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Гласувахме го на базата на Етичния кодекс, който предвид Закона за съсловните организации ни дава основание да вземаме решения, опита да обясни д-р Райчинов. БЛС е определял цените си и при създаването си през 1921 г., а ние сега сме много близо до условията тогава, направи неумела препратка докторът.

По думите му в решението за постъпването на лекарските прегледи нямало нищо странно. Според него така на пациента се гарантирало по-добро качество. Д-р Райчинов обаче не успя да уточни как точно ще стане това, нито дали БЛС ще следи дали докторите на частно си вършат работата съвестно, след като са си увеличили таксата. Той се измъкна с обяснението, че никой здравноосигурен не бил задължен да плаща, а минавал безплатно по линия на здравната каса. Председателят на съсловната организация обаче не можа да даде адекватен отговор и на въпроса защо се налага лекари, работещи по договор с НЗОК, да препращат болните в частните си кабинети, където да ги преглеждат и лекуват платено. „Аз на по-ниска цена няма да работя, дори съдът да отмени решението на събора”, категоричен бе предложилият минимална цена от 24 лв. за преглед джипи от Варна д-р Атанас Константинов. Самият аз от три години работя на тарифа 25 лв. за преглед и никой не може да ме накара да я сваля, подчерта той.

Той разказа, че икономическо проучване, поръчано от БЛС, установило още през 2008 г., че минималният лекарски преглед възлиза като разход на не по-малко от 22,50 лева. Резултатите от проучването били докладвани на събор на съюза през 2008 г. На тази база и предвид инфлацията той предложил минималната такса на частно да бъде фиксирана на 24 лева, което представлява 10 на сто от минималната работна заплата. Д-р Атанас Константинов не скри, че на събора в събота имало предложения дори тя да не пада под 30 лева.

Monitor.bg