Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 11.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Засилено полицейско присъствие ще има по пътищата във връзка с Великденските празници

Засилено полицейско присъствие ще има по пътищата във връзка с Великденските празници, съобщиха от пресцентъра на МВР. “Пътна полиция” ще предприеме допълнителни мерки за подобряване на организацията и безопасността на движението, най-вече при входно-изходните артерии на столицата и големите градове. Допълнително полицейско присъствие ще бъде осигурено за подпомагане на движението в дните, когато хората напускат и се прибират в градските центрове. Поради очакваното масово посещение на Рилски манастир служители на областните дирекции в Кюстендил и Благоевград при необходимост ще регулират движението по главен път Е-79, особено в участъка Кулата-Благоевград-Рилски манастир. Голямо внимание се обръща на натоварения и рисков за пътни инциденти участък Стара Загора – Нова Загора – Сливен – Карнобат, където се очаква максимално натоварване на 22 и 23 април. На 25 април натовареността на пътя ще бъде в посока Бургас-София. Ще бъдат засилени проверките за спазване на правилата на движение, за шофиране след употреба на алкохол, използване на предпазните колани, изправност на автомобилите и др. Особено внимание ще бъде отделено на сигурността на организираните ученически екскурзии и други групови пътувания.

Експертите са категорични, че основните рискови фактори за възникване на пътни инциденти през почивните дни са свързани с увеличената интензивност на движението, склонността към компромиси при изпреварване и рискови маневри, празничната еуфория и понижената бдителност. Сред първостепенните причини за злополуки с жертви и ранени е шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол. При тези инциденти потърпевши са предимно пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори.

Пътните полицаи съветват да следвате няколко прости съвета:

Хората да организират пътуването си така, че да избегнат пиковите часове и да шофират през светлата част на денонощието.Преди пътуването, да се прегледат основно спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Да не се рискува, ако автомобилът е с износени гуми.Да се зареди с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона. Зад волана по дългия маршрут е добре да е най-опитният водач от семейството или компанията. Преди да се потегли на път, предварително трябва да се определи шофьор, който ще остане трезвен.

При движение в колона, да не се опитва излишно изпреварване, тъй като то няма да осигури съществено придвижване. Далеч по-безопасно е да се поддържа скоростта на колоната, като се движението става на подходяща дистанция и не се притесняват останалите участници в движението. Нервност, агресия или опити за рискови маневри няма да ускорят колоната, а само ще усложнят ситуацията. Да се шофира винаги с разумна скорост. Да не се забравя, че в населените места се движат много забързани пешеходци и деца, които увлечени в игра, може неочаквано да излязат на пътното платно. По-ниската скорост ще гарантира време за реакция.

Непременно да се поставят предпазните колани и да се настоява всички спътници да сторят това. Да не се превозват деца без обезопасителни системи (седалки и столчета), задължителни по Закона за движението по пътищата.Хората да бъдат особено предпазливи при шофиране на фарове и при наводнено платно – тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове, да се намали до минимум скоростта. При движение по хлъзгави настилки, да увеличи двойно дистанцията, за да се избегне сблъсък.

http://focus-news.net/