Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Поставиха в храм пътеводител за грешно и правилно

В русенския храм „Св. Архангел Михаил“ поставиха своеобразен пътеводител за правилни и грешни действия на вярващите, свързани с църковните ритуали. Още в градинката пред входа миряните са посрещнати със строга табелка „Не късай цветята, грешно е!“, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Напътствията към посетителите са разлепени навсякъде из църквата, дори и над иконите. Надписите там обясняват: „Грешно е да си поставяте ръцете върху иконите. Прекръсти се, поклони се и целуни с благоговение светата икона!“. Темата за продажбата на свещи също присъства в няколко интерпретации. Оказва се, че желанието на хората да си купят свещичка, не е правилно. „Свещите не се купуват и не се продават! За тях даваме драговолно дарение. Затова църковната свещ е чиста и свята жертва пред Божия олтар“. Това обяснение е окачено над прозорчето, откъдето се вземат свещи. Но Българската православна църква защитава интересите си, свързани с производството на свещи чрез още един надпис: „Грешно е да си купувате свещи от търговците и траурните агенции. Те не ви носят благословение и духовна полза!“.

В същото време посетителите в храма споделят, че е добре да има не само забранителни, но и обяснителни надписи. Тази роля обикновено се пада на клисарката, която обяснява например, че по време на Великденските празници не се палят свещи за мъртвите. Такива периоди има три пъти в годината, когато не се раздава нищо и са позволени единствено литургии, псалтири и даване на милост, обяснява клисарката. Първият период е през първата седмица на Великия пост. Сега е вторият период, който обхваща дните от Лазаровден до Томина неделя, т. е. до 1 май. Третият период в църковния календар, според който е позволено да се палят свещички само за живите, е в края на годината между празниците Игнажден и Ивановден.

bgnes.com