Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 12.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Защо офис работата не е здравословна?

Нови изследвания са установили, че работата на бюро повече от 10 години удвоява риска от рак на дебелото черво.И това не е единствената опасност от работата в офис, както са показали и предишни проучвания, твърдят още учените, пише британското издание „Телеграф“.През 2007 г. Международната агенция за изследване на рака рекласифицират работата на смени като „вероятно“ канцерогенна.Организацията поставя работата на смени в същата категория като канцерогенните вещества от типа на анаболни стероиди, ултравиолетова радиация или дизелови двигатели.

През 1987 г. проф. Ричард Стивънс от Университета в Кънектикът предполага, че има връзка между нощната осветление и рака на гърдата.Тестове при животни, на които е била пускана на графици леко тъмна светлина показват, че те са по-склонни да развият ракови тумори и да умрат по-бързо.Повече от две трети от работещите в момента в света страдат от увреждания от постоянно напрягане. Това струва ? 300 милиона, но може и да коства и загуба на работно време, според актуално проучване.

Според друго проучване – на Microsoft, тези случаи са нараснали с повече от 30 на сто миналата година.Джон Алън, управляващ консултант на Кралското дружество за предотвратяване на аварии смята, че много работодателите могат да намалят до минимум този риск.Изследване сред 1000 офис служители също така открива, че една трета от тези, които имат такива симптоми, не осъзнават, че това е свързано с работата им. Когато работодателите са съобщили за нараняванията на мениджърите им, 68 на сто не са направили нищо.

Изследване, публикувано в американско списание по епидемиология, сравнява 918 души с рак на дебелото черво с 1021 здрави доброволци.Те са били анкетирании за тяхната работа, начина им на живот и нивото им на физическа активност.Изследователите също така открили, че тези със заседнал начин на работа са с повишен риск от рак с 44 на сто за период от десет години.Според констатациите става ясно, че заниманията в свободното време могат да компенсират вредите, причинени от продължително седене на работното място.Но в крайна сметка, учените смятат, че тези, който прекарват много време в заседнало положение на работа са два пъти по-застрашени от рак на дебелото черво, отколкото тези, който работят на открито.

inews.bg