Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

30 странни географски факти

Нашата планета е вълнуващо и интересно място, което ни изненадва с многообразието си и своята необяснима хармония. Вижте няколко любопитни факти за Земята, за географията и за всичко, свързано с тях.

1. Най-дългото име на населено място в света е Llanfairpwllgwyngyll gogerychwyrndrob wllllantysiliogogogoch. То е и третото по дължина географско наименование. Селцето се намира в Уелс и удивлява с четирите букви l една до друга. Втората по дължина на наименованието географска дестинация е хълм в Нова Зеландия, чието име се състои от 85 букви, а именно “Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu”. То е маорска фраза, означаваща “място, където Tamatea, човекът с големи колена, който се плъзна, изкачи се и погълна планините, познат като гълтач на земите, свири на с флейтата си на своята любима”. Хълмът е на първо място, докато не го измества тайландска дестинация със 163 символа – “Krung thep maha nakorn amorn ratana kosin­mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes­mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit”.

2. Най-краткото име е на градче, което се намира едновременно в Швеция и Норвегия и се нарича “?”. На скандинавските езици това е думата за “река” или “поток”. Пътните знаци в региона често биват открадвани заради тяхната колекционерска стойност.

3. Австралийският град Перт е най-изолираният град на Земята. Най-близкото населено място се намира на 320 километра през пустинята.

4. В света има три държави – анклав, тоест обградени отвсякъде от друга държава. Това са Лесото, обградена от ЮАР; най-малката държава в света – Ватикана, обградена от италианската столица Рим; и Сан Марио, обградена от Италия. Лесото е и единствената независима държава в света, която се разполага изцяло на надморска височина над 1000 метра – най-ниската й точка е на 1400 метра надморска височина, а над 80 % от страната са разположени на над 1800 метра.

5. Само две държави в света имат излаз на три океана – Съединените американски щати и Канада.

6. Най-големият град в света според площта в квадратни километри е Hulunbuir във вътрешната част на Монголия, който е с площ от 263,953 квадратни километра. Монголия пък е най-голямата държава, която няма излаз на море или океан.

7. Най-високата температура в света е измерена в Либия, оазиса Ал Азизи – почти 58 градуса. Същевременно през февруари 1979 година в пустинята Сахара за пръв път е регистриран.. валеж на сняг. Най-ниската на Земята е измерена в станция Восток, в Антарктида – ?89.2 градуса. Най-високата средна температура пък е регистрирана в западната част на Австралия, където през цялата година е средно 36 градуса.

8. Кралство Бутан има странна традиция – на Нова година всички негови поданици официално остаряват с една година.

9. Въпреки че Еверест е най-високият връх на Земята, то това изчисление е спрямо нивото на Световния океан – връх Чимборазо в Еквадор се счита за най-близо до Луната и най-отдалечен спрямо центъра на Земята. Що се отнася пък до вторият по височина в света – К2, понякога снеговалежите го правят за няколко седмици по-висок от Еверест. Ако се потопим в дълбините на океана, повечето хора знаят, че най-дълбокото място на Земята е Марианската падина, но малцина са наясно, че хавайският вулкан Мауна Кеа е най-високата планина на планетата, измерена от морското дъно.

10. Аляска е едновременно най-западният, най-северният и най-източният щат на Съединените американски щати, на територията на Северна Америка. Това е така, тъй като той е единственият щат, който навлиза в Източното полукълбо.

11. Срединният атлантически хребет,който преминава по дължина на Атлантическия океан – от север на юг, е най-дългата планинска верига на планетата. Основната й част е под водата, а общата й дължина е 40 хиляди километра. Исландия е само част от тази верига, като островът е един от върховете на хребетите. Над морското ниво най-дългата верига е с дължина “едва” 7 000 километра – това са Андите.

12. Цялата Англия, с нейните над 50 милиона население, е почти със същата площ като американския щат Луизиана. Ако съберете Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, заедно те биха били по-малки като площ от измамно големия щат Мичиган. Сравнена с Калифорния пък, Франция е с 1/3 по-голяма.

13. Ледниците съхраняват около 70-80% от сладката вода на Земята. Около 99% от тези ледници се намират в Арктика и Антарктида.

14. Най-дълбоката дупка, пробита от човек, се нарича Колски свръхдълбок сондажен кладенец. Тя е с дълбочина 12 261 метра и е в Русия. Направена е с изследователска цел и от нея учените научават доста интересни факти за устройството на Земята. В нея те откриват огромно натрупване на водород – толкова мощно, че водородът излизал на повърхността с калта.

15. През 1811 и 1812 година три големи земетресения, с магнитуд около 8 по скалата на Рихтер, причиняват странен феномен – река Мисисипи започва да тече на обратно. Тези земетресения са и причината за оформянето на езерото Рийлфут в щата Тенеси.

16. Учените са направили откритие, че полуостров Флорида и заливът Хъдзън в Канада се приближават с около 3 сантиметра един към друг за период от 36 години. Ниагарският водопад пък ерозира около 1,5 метра всяка година, а за изминалите 10 хилядолетия се е изместил в посока към извора с около 16 километра. Пустинята Сахара също се разширява – тя се движи в посока юг с почти 800 метра на година. Расте и каналът между Франция и Великобритания – той се разширява с около 30 сантиметра на година. Атлантическият океан като цяло също расте на ширина – годишно с 2-3 сантиметра.

17. Държавата Сан Марино твърди, че е най-старата конституционална република в света, основана още през 301 година от група зидари, преследвани от римския император Диоклециан. Конституцията на страната пък е най-старата писмена конституция, като датира още от 1600 година до днес. Исландия пък се смята за най-старата демокрация в света.

18. Името Биг Бен всъщност не е това на прословутия лондонски часовник – така се нарича най-голямата камбана в кулата.

19. Холандия е построила над 1250 километра от масивни диги и стени, за да задържи морето от сушата. Ако не са те, 40% от държавата ще бъде залята от морските води. Холандия е и най-ниската страна на света – почти половината от нея се намира под морското равнище.

0. Равнината Налърбор, в южните части на Австралия, разполага с над 250 000 квадратни километра полупустинна пустош по бреговете на Големия австралийски залив, в която не можете да видите и едно дръвче.

21. На 6 юли 1949 година в Португалия се наблюдава странен температурен феномен – за две минути температурите се покачват от 38 градуса до 70 градуса, при най-висока температура, измерена в света 57.8 градуса. Никой не може да каже точно защо.

22. Планината Цирцея, на западния бряг на италианския полуостров, някога бил наречена Aeaea – пет гласни, без никакви съгласни звуци. Според гръцката митология тя е мястото, на което е живяла магьосницата Цирцея, превърнала с вълшебна отвара екипажа на Одисей в свине. На света има още две места, чиито имена не съдържат съгласни звуци – хавайският град Aiea и един от маркизките острови – Eiao.

23. На всеки континент съществува град с името Рим.

24.  Първите 700 милиона години от историята на Земята – отпреди 4.5 до 3.8 милиарда години – се наричат Хадей. Скали от толкова ранен етап се разкриват на повърхността само на няколко места в света. Едни от местата са  вулканични скали на остров Бафинова земя в канадска Арктика, с възраст 4.5 милиарда години; в  Западна Австралия – на 4.4 и на 4.27 милиарда години; и на брега на Хъдзъновия залив – 4.28 милиарда години.

25. Западна Вирджиния и Мериленд са единствените щати на САЩ, които не разполагат на територията си с естествени езера.

26. Портланд, щата Орегон (в западната част на САЩ), където рядко вали сняг, се намира на около 210 километра северно от Торонто и на цели 320 километра на северно от Бостън (и двете в източната част на Северна Америка), където зимите са студени и снежни. В Европа пък, средиземноморският бряг на Франция, например в Кан, летата често са наричани, макар и неправилно, “тропически” – а крайбрежието се намира на почти същата географска ширина като град Милуоки, Уисконсин, където зимите са студени и снежни. Същото важи и за два други града, които са на еднаква географска ширина спрямо Екватора, но са с различен климат – Техеран в Иран и Токио в Япония.

27. Почти 25% от световните гори се намират в Сибир, Русия.

28. Доминикана, Мексико, Замбия, Испания, Карибати, Фиджи и Египет са държави, които имат на своето национално знаме образа на птица. Непал пък е единствената държава, чието знаме не е правоъгълно, а представлява два триъгълника един до друг. Националното знаме на Либия е единственото в света, което представлява само едноцветен правоъгълник, без букви и изображения.

29. Атлантическият океан е по-солен от Тихия океан.

30. Учудващо на света има съвсем малко държави, които са получили наименованията си от имената на истински хора. Сред тях са Боливия, на Симон Боливар; Колумбия, на Христофор Колумб; Никарагуа, на вожда на местните племена Никарао; Лихтейщайн, на принц Йохан I Лихтенщайн; Саудитска Арабия, на крал Сауд; Филипините, на испанския крал Филип и САЩ, на Америго Веспучи.

http://idi.bg/blogs/view/blog/1416