Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Цветан Симеонов: Увеличението на минималната заплата ще струва на бизнеса 48 млн.

Ако се увеличи минималната работна заплата, държаният сектор ще погълне 8,4 млн. лева годишно. Частният сектор обаче ще бъде „глобен” с повече от 43 млн. лева. Това заяви председателят на българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов по Нова телевизия по повод данните от анкета сред работодарели, които БТПП обяви вчера.

По думите му, ако се добави и пропорционалното увеличение на останалите възнаграждения по веригата, тази сума ще скочи значително.„Около 15% от фирмите в България отдавна вече не са с минимални заплати, като тези предвидени в закона. Тоест при около 85% от включените в анкетата фирми имат хора на минимална работна заплата”, каза Симеонов.От министерството на труда малко прибързано увеличиха минималните осигурителни прагове с около 5%, което също е удар по бизнеса.

Няма работодател, който да не иска да увеличи заплатите на своите работници, категоричен е Цветан Симеонов. По думите му от 2002 до 2009 г. ръстът на средната работна заплата в страната е около 140%. Производителността на труда обаче се е увеличила само на половина – т.е. 70%.

Според председателят на БТПП, работната заплата не бива да се разглежда като измерител на труда. Тя оценява количеството и качеството на положения труд в България.Пламен ДимитровОт своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че почти няма държави, в които няма национално определена минимална работна заплата. В 4-5 страни от ЕС тя се уговаря между браншовете, или като минимална заплата, или като минимална ставка.Според него минималните възнаграждения у нас също трябва да се определят по този начин. „В металургията има споразумение, според което минималната заплата в сектора е 400 лв.”, посочи той.17,2 млрд. лева е общата сума на работните заплати, платени в България през миналата година, каза още Пламен Димитров.„Не е вярно, че вдигането на минималната работна заплата има пряк ефект върху заетостта. През миналата година 300 хил. души са загубили работата си при положение, че минималната заплата беше замразена в продължение на две години”, допълни лидерът на КНСБ.

http://www.cross-bg.net/