Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

От днес във Варна започва извънредна имунизация срещу детски паралич

Министърът на здравеопазването разпорежда извънредна имунизационна кампания, която ще се проведе в страната в периода от 26 април до 31 май, съобщават от Регионалната здравна инспекция във Варна.Всички лица от 13 месечна до 7 годишна възраст, които нямат данни за проведени имунизации срещу полиомиелит, (наричан също детски паралич), или имат непълна имунизационна схема за възрастта, нямат избран личен лекар, нямат постоянна адресна регистрация ще бъдат обхванати с една доза инактивирана полиомиелитна ваксина Имовакс полио.РЗИ Варна създава организация за провеждане на имунизационната кампания като се връчват предписания на общопрактикуващите лекари, на лечебните заведения с детски отделения и лечебните заведения за доболнична помощ (МЦ и ДКЦ).Във Варненска област кампанията ще се извърши по график на територията на ДКЦ II, ДКЦ III, ДКЦ V, в с. Каменар, както и във всички централни селища на общините на областта.В РЗИ-гр.Варна функционира имунизационен кабинет, в който всички лица, които имат пропуски в имунния си статус по отношение на полиомиелита и нямат личен лекар, могат да го посетят в делнични дни при следното работно време: 8:30-12:00 и 13:00 – 16:30 ч.

Медицинският преглед, ваксината и имунизацията са безплатни.

През месец април 2010г. в Таджикистан започва взрив, причинен от внесен див полиомиелитен вирус тип 1 при 458 лица и довел до 29 смъртни случаи от полиомиелит. В съседни страни – Руска федерация, Тюркменистан и Казахстан са регистрирани общо 18 случаи от това заболяване. В засегнатите държави са проведени общо 12 имунизационни рунда. Към момента няма регистрирани нови случаи.

В световен мащаб през 2011 г. четири държави – Пакистан, Афганистан, Индия и Нигерия – остават ендемични по отношение на полиомиелита. Едновременно с това в ДР Конго, ЧАД и Ангола разпространението на див полиомиелитен вирус е възстановено през 2011г. На последното съвещание на Регионалния Сертификационен Комитет на СЗО за Европа степента на риск от внос на див полиомиелитен вирус за България бе повишена от средна на висока.

barometar.net