Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

От днес Белослав ще е с нов кмет

Заместник-кметът на община Белослав инж.Галина Тодорова вече е временно изпълняващ  длъжността кмет на общината. Това стана факт след като днес влезе в сила решението на Административния съд във Варна, с което беше отхвърлена като неоснователна жалбата на областния управител Данчо Симеонов срещу избора на Г. Тодорова за в.и.д. кмет на общината. Тя беше избрана да изпълнява временно кметски правомощия с решение на Общинския съвет от 7 януари т.г, което беше препотвърдено от съветниците на 18  януари. Впоследствие областният управител Данчо Симеонов  го оспори пред Административния съд,  като обжалването постави общинската институция пред риска да не може да функционира без действащ кмет. Съдебното решение е в полза на хората от Белослав и доказва, че действията на  общинската администрация са били правилни, коментира Галина Тодорова.

На 31 март 2011 г. съдът постанови, че оспореното решение на Общинския съвет  е законосъобразно и в съответствие с Конституцията на България с оглед въведеното изискване всяка община да има кмет. Магистратите считат, че въпреки празнотата в закона, общинският съвет е бил длъжен да се произнесе и е бил компетентен да вземе решение за  определяне на временно изпълняващ длъжността кмет. В случай, че ОбС не беше приел това решение, щеше да е налице незаконосъобразно бездействие, е записано в съдебното решение. В жалбата си областният управител се позоваваше на празнота в закона в случаи като Белослав, където действащият кмет е отстранен от длъжност,  но правомощията му официално не са прекратени.

Съдът призна за редовно и издаденото на 20 декември 2010 г. пълномощно, с което Емил Дичев е упълномощил заместничката си Галина Тодорова да изпълнява кметски функции  през периода на отсъствието му или до избиране на временно изпълняващ длъжността кмет. Пълномощното, което също се оспорваше от областния управител Данчо Симеонов, е спряло действието си след решението на Общинския съвет, поради което не му противоречи, смята още съдът.

barometar.net