Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Туристическият бранш се подготвя за сезона на надеждата

Българските хотелиери се готвят да посрещнат това лято сезона на надеждата. Предчувствието за силно лято се засилва и заради напрежението в Северна Африка, от което туризмът ни може да спечели, надяват се браншовиците. Хотелиерите в Слънчев бряг например очакват поне половин милион гости това лято.До момента записванията за летните почивки са с 30 – 50 процента повече в сравнение с миналата година, твърди председателят на съюза на собствениците на хотели на Златни пясъци Георги Щерев, като се базира на данни от туристическата борса в Берлин. Ще има увеличения на броя на нощувките, но не и на парите, тъй като ранните записвания обикновено се правят с отстъпка до 30 на сто от цената на почивката. Записваниятa за летния сезон в Албена също вървят много силно, потвърди Йовка Страшилова, зам.-директор в комплекса. Пет пъти повече нашенци вече са резервирали лятната си почивка в перлата на Черноморието ни. Много е вероятно изискването за ранно определяне на отпуските да е оказало своето влияние, коментира Страшилова.

Около 30 на сто ръст се очаква на немския пазар, който се завръща в челната тройка на летовниците в Албена. Продължават да са най-многобройни летовниците от Русия, следвани от българите. На четвърто място след германците се нареждат румънците. Тази година се очаква ръст и на финландския пазар. През миналата година полските туристи са били 5000, а тази година се очаква да са 10 000. От Кипър ще пристигнат около 500 туристи с ежеседмичните чартърни полети от Ларнака до Варна.Първите туристи в Слънчев бряг почиват от близо седмица в култовия курорт. Почти всички са настанени в зона „Изток“, която е най-близо до морето. Много от хотелите на първа линия отвориха още в средата на април, други приеха първите си гости за Великден. Почиващите в момента са предимно летовници от Израел и Румъния. През миналата седмица на бургаското летище кацна и първият чартър за сезона. С полет на авиокомпания „Болкан холидейс“ от Тел Авив пристигнаха 167 туристи. В следващите дни до края на април се очаква да пристигнат още чартъри с туристи от Русия, Белгия и скандинавските страни. Всички хотели са в трескава подготовка за гостите. Навсякъде в курорта кипят ремонтни и строителни дейности.

Едни сменят фасадата на сградите, други подновяват мебелировката на стаите, а трети довършват грандиозни ремонти. Шефовете на курорта също са в акция и са започнали да подменят изкъртените тротоари и да освежават парковите площи. Междувременно в Слънчев бряг вече почиват и неорганизирани туристи, които притежават собствени ваканционни жилища. За жалост по това време на годината развлеченията край морето никак не са много. Отворените ресторанти се броят на пръсти, а за дискотеки и дума не може да става.И докато хотелиери и ресторантьори чакат и гласят сезона на надеждата, варненци, дошли на разходка из алеите на курорта, не спират да цъкат и проклинат застроените почти като китайска стена хотели на първа линия.

– Ей, тези не се настроиха! Ако можеше и от морето да отхапят за печалби, досега да са го направили. До огромен хотел в края на курорта, оценен с много звезди, активно се строи. Според собствениците на Златните в момента се строят само два хотела – този до “Ермитаж”, собственост на някакъв руснак, и един нов над ваканционния клуб “Ривиера” от веригата “Рио”.Строителната шумотевица в курорта, тежките машини, прахолякът и крановете от години са най-нетърпимото нещо за варненци.

Че идва лято въпреки студения април, на Златните си личи и от работниците, които шетат по празните плажове. В почивния ден няколко мъже и жени, дошли чак от Ямбол, показваха уменията си да свиват за нула време плажни чадъри от ракита, струпана на снопове по пясъка.- Утре под нашите чадъри ще се пекат германки и англичанки. Пет лева сянката! – подкачаше зяпачите тарторът на сръчната ямболска бригада редките минувачи. – Не съм бил тук през лятото – призна човекът със съжаление.Рекламното лого, с което отскоро показваме на света курортите си, може да се обърка само заради недостатъчните полети и чартъри до нашето море. И тази година гостите на Албена запазват правото си на безплатен чадър и шезлонг на плажа.За почиващите в хотелите в парковата зона е осигурен безплатен автобус до плажа и обратно на всеки 30 минути.

Децата отново ще почиват в курорта напълно безплатно, както и миналата година. Dine Around е най-новата ексклузивна програма, която стартира за първи път на Българското Черноморие. Програмата предлага на гостите на Албена един безплатен обяд и една безплатна вечеря по избор от голямо разнообразие от ястия в селекция от тематични ресторанти, сред които италиански, френски, мексикански и гръцки ресторант. Програмата дава възможност да изберете 1 салата, 1 предястие, 1 основно ястие и 1 десерт, като бирата и безалкохолните напитки са в неограничено количество. Dine Around важи за гости, почиващи в периодите до 8 юли и след 26 август с минимален престой от една седмица на all inclusive или ultra all inclusive.Няколко хотела в Албена са реновирани за предстоящия сезон. Хотел „Орлов” има ново име – Sandy Beach. Хотелите „Нона”, „Мура”, „Лагуна маре” и „Добротица” също са обновени, а хотелите „Алтея” и „Амелия” са климатизирани.През това лято в Албена ще отвори врати най-модерният център за забавления в България. Той ще предлага боулинг с 10 писти и много други забавления за малки и големи – дартс, билярд, моникс, електронни игри.

Monitor.bg