Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

„Ал Кайда“ е готвела още удари след 11.09.2001

Малка група членове на „Ал Кайда“ е обсъждала извършването на нови атентати в САЩ след кървавия 11 септември 2001 г., но терористите са били заловени и изпратени в затвора във военната база в Гуантанамо, Куба, гласят документи, разкрити от сайта Уикилийкс и публикувани от в. „Ню Йорк Таймс“. Групичката около мозъка на атентатите на 11 септември Халед Шейх Мохамед си била поставила целта да подготви атентати с оръжия за масово поразяване, посочва вестникът. В неделя Уикилийкс предостави на редица западни медии, главно всекидневници документи от периода 2002-2009 г., отнасящи се до 704 от общо 779 души, преминали през затвора в Гуантанамо.

В днешния си брой „Ню Йорк Таймс“ обяснява, че Сайфула Параджа, един от 172-мата затворници, все още намиращи се в Гуантанамо, имал намерение да изпрати към САЩ пластичен експлозив в контейнери с дамско и детско облекло.

„Този затворник искаше да помогне на „Ал Кайда“ да направи нещо голямо срещу САЩ“, разказал пред следователите един от конспираторите – Амар ал Балуджи. Последният се опитвал да се снабди с биологични или ядрени оръжия, но се опасявал, че детектори по пристанищата може да засекат радиоактивни субстанции при опит да бъдат внесени в САЩ. Според документи, разкрити от сайта, Халед Шейх Мохамед и неговите сподвижници са обсъждали проекти за други терористични акции като например серия от атентати по Западното крайбрежие на САЩ, експлозии на газ в жилища или бензиностанции, както и атентат срещу Бруклинския мост в Ню Йорк.

bgnes.com