Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Бюрото по труда приканва бизнеса на Варна да се включи в схема за стажанти

За по-голяма активност от страна на бизнеса във Варна и региона по отношение на схема за стажанти призоваха от Дирекция „Регионална служба по заетостта” в морската столица. На среща с журналисти днес директорът на ведомството Пламен Начков изнесе данни и информация за тази, какво и други програми по заетостта и обучението на кадри. Като стажанти по схема „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” досега са наети само 14 безработни младежи. Схемата дава възможност млади хора, завършили висше образование или професионално обучение да получат своя първоначален трудов тласък и стаж за 6 месеца като през това време от  бюрото по  труда те ще бъдат осигурени, ще им се плаща заплата в размер на 300 лв., а на настойника от съответната фирма, която ги наеме, ще се плаща по 120 лв. за стимулиране (т.е. 50% от минималната работна заплата). Забелязва се интерес от страна на младежите, които си търсят работа да се включат в програмата, но засега все още е слаба фирмената заинтересованост. Начков отбеляза, че работодателите, които наемат младежи по тази схема не са задължени да ги задържат на работа след изтичане на 6 месечния период. „Елдом инвест” и счетоводна фирма вече успешно работят по тази програма, очаква се потвърждение от Пристанище Варна.

По схема „Развитие” за професионална квалификация на ниско квалифицирани работници са включени 662 безработни. За Варна се обучават лица за озеленители, които ще поддържат Морската градина. Силен интерес към схемата са проявили общините в областта.

Продължава да е засилен стремежът на заети лица да се включат в схемата „Аз мога”, чието продължение „Аз мога повече” ще стартира през месец май. Досега са предоставени ваучери на 2237 лица, 5203 са подали заявления.

Ели Маринова

barometar.net