Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Еврокомисията ще разследва Франция за гоненията на български и румънски роми

Европейската комисия изрази готовност да разследва нови сигнали за преследване на български и румънски граждани във Франция. В отговор на питане от евродепутата Ивайло Калфин комисарят по правосъдието и основните права Вивиан Рединг заяви, че е готова да провери дали Париж спазва принципа за недискриминация, залегнал в основополагащия договор на съюза. Повод за питането на Калфин станаха публикациите в български и във френски медии, че властите в елзаското село Кирвилер са получили инструкция на френската жандармерия, в която се призовава за бдителност и за сигнализиране за подозрително поведение на „пришълци от източни страни и от Балканите (румънци, хървати, сърби, българи и др.)“.

Указанията, предназначени за местните власти, бяха погрешно разпратени до жителите на Кирвилер и така станаха достояние на медиите. Според българския евродепутат подобни действия нарушават правото на придвижване на европейските граждани, гарантирани от Лисабонския договор и Хартата за основните права.Франция влезе в полезрението на Европейската комисия миналото лято, когато няколко хиляди румънски и български роми бяха принудително изгонени от страната, въпреки че са европейски граждани. Скандалът предизвика разследване от страна на Брюксел, което показа, че Париж неправилно или непълно прилага директивата за свободното движение на хора и по-специално гаранциите за защита на гражданите в случай на експулсиране. По искане на комисията през октомври 2010 г.

Франция представи за одобрение в Брюксел план за промени в националното си законодателство, които да уредят проблема. Поправките трябва да бъдат приети до края на април. По данни на Европейската комисия, предоставени на Ивайло Калфин, в момента проектозаконът се обсъжда на второ четене в горната камара на френския парламент – Сената. Париж обеща да направи по отделно за всички случаи на експулсиране проверка дали е имало основание за предприемане на подобна стъпка. Такива процедурни гаранции са предвидени в директивата за свободното движение. Масовото депортиране на роми от Франция миналото лято стана повод Брюксел да инспектира ситуацията с прилагането на европейското законодателство в областта на свободното движение на граждани във всички страни членки. Проверката показа, че повечето държави са в нарушение и Европейската комисия започна разговори с правителствата на страните членки за цялостното й прилагане.

barometar.net