Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

До 2 май самоосигуряващите лица декларират осигурителните си вноски

29 159 са регистрираните самоосигуряващи се лица в НАП Варна, които упражняват свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация;/журналисти, адвокати, консултанти, архитекти, експерт – счетоводители, одитори, нотариуси, частни съдебни изпълнители и др./, а така също и лица, извършващи търговска дейност като ЕТ, собственици или съдружници в търговски дружества, регистрираните земеделски производители. От НАП Варна напомнят на самоосигуряващите се, че освен данъчна декларация, те имат задължение да подават и две много важни осигурителни декларации – Декларация образец 1, която се подава всеки месец и Декларация образец 6, която се подава еднократно в срока на подаване на годишната данъчната декларация – до 2 май 2011 година.

Декларация образец  6 съдържа данни за дължими осигурителни вноски на самоосигуряващите се лица. Подава се еднократно в срока на подаване на годишната данъчната декларация, съответно срокът, в който те са задължени да представят справки №1 и №2 от данъчната декларация. Тези справки служат за определяне на окончателния размер на осигурителния доход и окончателния размер на дължимите от тях задължителни осигурителни вноски.Декларация образец 1 съдържа данни за социално, здравно осигуряване, допълнително задължително пенсионно осигуряване, Учителски пенсионен фонд, фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“, както и за облагаемия доход.Този вид декларация се подава ежемесечно до 10 дни след като са платени дължимите осигурителни вноски или еднократно до 20 февруари 2011 година, ако са избрали да се осигуряват само за фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2009 година, както и за започналите дейност през 2010  и 2011 година е 420 лв Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители е 240 лева, а максималният месечен размер на осигурителния доход e 2000 лева.НАП Варна напомня, че от 01.01.2010 година самоосигуряващите се лица внасят осигурителните си вноски  по собственото си ЕГН, а не по БУЛСТАТ на дружеството, чрез което са декларирали, че ще се осигуряват.

За неподадена декларация в срок или  посочени в декларацията неверни данни с цел да се избегне плащането на задължителни осигурителни вноски, самоосигуряващото се лице се наказва с глоба от 250 лева за всеки отделен случай. Допълнителна информация за декларирането и плащането на осигурителните вноски самоосигуряващите се лица могат да получат на цената на градски разговор от цялата страна на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg .

barometar.net