Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Генерална асамблея на Европейската асоциация на фестивалите се провежда от днес във Варна

Генералната асамблея на Европейската асоциация на фестивалите (ЕАФ) ще се проведе от 28 до 30 април във Варна. Това съобщиха от Министерство на културата. В България проявата се провежда за първи път. Домакин на събитието е Международният музикален фестивал „Варненско лято”, който членува в тази организация от 1987 година. Заместник-министърът на културата Митко Тодоров ще присъства на официалното откриване на Генералната асамблея на Европейската асоциация на фестивалите днес от 19.00 часа в хотел „Оазис” и ще поднесе от името на министър Вежди Рашидов приветствия към организаторите и участниците в изявата. Сред гостите на официалното откриване на Асамблеята ще са и Кирил Йорданов – кмет на Варна, Дарко Брлек – президент на ЕАФ и Катрин Девентер – генерален секретар на ЕАФ.

Европейската асоциация на фестивалите днес обхваща над 110 престижни европейски фестивала в сферата на изпълнителските изкуства – музика, театър и танцово изкуство. Най-големият и важен за Асоциацията форум е Генералната асамблея (годишно събрание и конференция), която се провежда ежегодно в различни фестивални градове. Амбицията на Варна за Европейска културна столица през 2019 г., 85-та годишнината на ММФ „Варненско лято”, както и успешното провеждане на Ателието на младия фестивален мениджър през 2009 г. се оказаха решаващи за избора на Варна. Тъй като за първи път ЕАФ избира български фестивал за домакин на своя престижен форум, това е отговорно и задължаващо признание за фестивала и за Варна. Очаква се на този форум да пристигнат близо 120 представители на повече от 90 европейски фестивала. Запознавайки се с потенциала на Варна като съвременен европейски град, те могат да бъдат спечелени в подкрепа на кандидатурата на Варна като културна столица на Европа през 2019 г., категорични са домакините на изявата. В дните, в които ще се проведе Генералната асамблея и конференция на Европейска асоциация на фестивалите (ЕАФ), за първи път Варна ще бъде място за среща не само на артисти и творци, а и на професионални мениджъри, с отговорна роля в развитието на културните процеси днес. Културната програма на форума ще даде възможност за запознаване на гостите с постиженията на изпълнителското изкуство в локален и национален мащаб, както и с културно-историческото наследство.
Конференцията „Out of the Box into the Light” на 29 април в Галерия Графит (ул. „Княз Борис I”, N 65 ) от 9.00 до 13.30 часа е открита за присъствие на директори и мениджъри на фестивали за изпълнителски изкуства от България.

barometar.net