Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Б.Борисов: Добре си живеем в България

Добре се живее в България. Имаме един от най-ниските дългове и един от най-ниския дефицит в Евросъюза и сме много по-напред от вас. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред хърватския си колега Ядранка Косор. Генералът бе на еднодневно официално посещение в Загреб вчера. „По-добре е да сме държава с мониторинг от Брюксел, отколкото комунистическа държава“, заяви още Борисов. Така той отговори на питане как се живее в страна, която ЕС следи под лупа. Министър-председателят подчерта, че у нас до 1990 г. е имало режим и затова „съдебната система е била 45 години назад и встрани от демократичните процеси“. Сега обаче правим специализиран съд, промени в Наказателния кодекс и готвим закон за конфликт на интереси, допълни Борисов. „Хърватия няма нужда от мониторинг“, каза още Борисов. Той заяви, че България ще е първата държава, която ще подпише за влизането на бившата югославска република в ЕС. Борисов припомни, че е подарил на Косор миналата година копие на грамота на Цар Иван Асен II от 1230 г., с която той разрешава на дубровнишките търговци да търгуват без мита и такси в България. Премиерът обеща още през юни София да възстанови това право – да се движат свободно стоки, пари, капитали, хора. „Нашето правителство, което е длъжно да спазва заветите на българските владетели, ще бъде от първите, а може би и първо, което ще ратифицира и подкрепи Хърватия за ЕС“, каза още Борисов.

След влизането на бившата югославска република в голямото европейско семейство стокооборотът между България и Хърватска ще се увеличи и улесни, категоричен бе премиерът. С хърватската си колежка той обсъди продажбата на ток, както и евентуалната експертна помощ при строежа на „Струма“ и „Хемус“. Борисов покани строителни компании от Загреб да участват в търговете за строежи на магистрали у нас в пресечена местност. Двамата премиери обсъдиха и откриването на въздушна линия между София и Загреб. Радвам се, че България ни подкрепя приятелски, а и действително за влизането ни в ЕС до края на юни, заяви от своя страна хърватският премиер Ядранка Косор. Разговорите между двете делегации се проведоха в Бански двори, седалището на хърватското правителство в Загреб. Преди срещата на четири очи Борисов се подписа в Златната книга за официални гости.

Сигурен съм, че след време в Европейския съюз ще има една прокуратура и една полиция, които ще се борят с престъпността. Така Борисов коментира искането на Франция и Италия за промяна на Шенгенското споразумение. Ако документът се промени, България технически няма да може да влезе до лятото. „Когато големите държави не изпълняват критериите – мълчим, а когато става дума за по-малки държави – ставаме гръмки в изявленията“, коментира премиерът. Борисов отсече, че „колкото повече в Европа се говори за влизането ни в Шенген, толкова повече ние ще говорим за финансова стабилност“. Във водената от премиера делегация в Загреб бяха министрите на културата и на икономиката Вежди Рашидов и Трайчо Трайков. Програма за сътрудничество в областта на културата между двете държави бе подписана в присъствието на Борисов и Косор.

Сияна Севова

standartnews.com