Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Измислиха как и безвкусната храна да става вкусна

Какъв тип бисквитка бихте хапнали днес? С бадеми, с шоколадово покритие? Може би с ягодов пълнеж или натурална?Японски учени създадоха система, чрез която дори и да не разполагате с желаните бисквити, все пак да можете да усетите техния вкус, или поне ароматът им да ви „излъже“, че ядете нещо различно от реалния продукт.
Системата превръща приемането на храна (за момента изследванията са правени с бисквити) във вид виртуална реалност, в която един вкус може да бъде заменен с друг, без да е нужна смяна на самата храна, пише Cosmic Log.

Това става възможно чрез „заблуждаване“ на очите и носа на консумиращия с изкуствени визия и миризма.Системата, наречена „Meta Cookie”, наслагва чрез специален прожекционно устройство различни изображения върху еднакви бисквити, подредени в чиния. Когато човек избере една от тях, във въздуха наоколо се разпръсква лек аромат на подбрания вид бисквита, като този мирис постепенно се засилва.Така, дори и човек в действителност да яде най-обикновена бисквита, получава илюзията за различен вкус.Според изследователския екип от Университета в Токио изпробвалите системата често се заблуждават за това какво всъщност консумират.Засега изобретението не е стигнало до търговска употреба, но ако това се случи, е възможно да има революционен характер на пазара на хранителни продукти. Ако, разбира се, употребата му с комерсиална цел бъде позволена.

inews.bg