Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Wikileaks: Шантаж, мафия и обръчи на Доган около Белене

Ако няма напредък в придвижването на руските енергийни проекти, българите „рискуват да останат на студено през зимата“. Това е казал руският премиер Владимир Путин “на ухо” на българския си колега Бойко Борисов, извън протокола, на срещата на високо равнище в Гданск на 1 септември 2009 г. “Оплакването” на Бойко Борисов за отношението на Путин е отразено в американска дипломатическа телеграма, датирана от 5 октомври 2009 г., разкрита от Wikileaks, с която разполага сайтът Биволъ /текстът можед а бъде прочетен на сайта BalkanLeaks/. От текста не е ясно дали става въпрос за шега или за заплаха. Не става ясно с какъв тон е споменато въпросното изречение, т.е. дали е било достатъчно заплашително, но явно е направило сериозно впечатление на Борисов, за да бъде своевременно докладвано и да попадне в конфиденциалните информации на дипломацията на САЩ.

На 29 септември 2009 г. Борисов е поискал помощ от правителството на САЩ относно диверсификацията на енергийните източници за България. “Финансово закъсалата нова администрация не цели само да се отърве от проекти със съмнителна търговска жизнеспособност, но и да увеличи сигурността на енергийните доставки чрез диверсификация”, вярват американските дипломати.Докладът разкрива, че американците са се надявали Бойко Борисов да спази обявените си официално намерения, преди да поеме властта: да се преразгледат всички руски проекти, свързани с големи енергийни сделки, направени от Тройната коалиция. Както показа времето обаче, случи се точно обратното и ролята на премиера в началото на мандата му се оказа фалшива.

От други дипломатически грами, посветени на енергийните проблеми на България, се разбира категорично, че рискът милиони българи да останат на студено заради руски енергиен шантаж, е разглеждан съвсем сериозно от българските политици, които са договаряли енергийните проекти с Русия. Това се оказва формулата, с която Русия диктува политически решения на суверенната уж страна – член на ЕС. Противно на публичните изявления от грамите лъсва тясната обвързаност между трите големи руски проекта: АЕЦ „Белене“, „Южен поток“ и „Бургас-Александропулис“, които президентът Първанов назова „Голям шлем“, а руският в. „Комерсант“ иронизира – „Голям член“.

Американците смятат, че зад всички тези проекти стои директно или индиректно, чрез подставени фирми и финансиране руският газов гигант Газпром.Но трите проекта от Големия шлем не са всички карти в руската енергийна колода, разигравана срещу България. В разговор с посланик Байърли, проведен на 19 октомври 2006 г., българският енергиен министър Румен Овчаров е признал за връзка между преговорите за АЕЦ „Белене“ и преговорите за подновяване на договора за газови доставки.„Газпром“ се домогва също и до собственост върху българската енерготранспортна мрежа споделя Овчаров. Така преговорите, водени от правителството на Станишев, се очертават като 5 в 1: АЕЦ „Белене“, „Южен поток“, „Бургас-Александропулис“, газовите доставки и собствеността върху преносната мрежа. Отделно стои въпросът за 100% зависимост от внос на руско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ и неговата утилизация.

dnes.bg