Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

30% от българите, половината деца, страдат от алергии

30% от българите, половината от които деца, страдат от алергии, като през последните 10-20 години има скок в броя на заболелите.Това отбеляза в интервю за БТА акад. Богдан Петрунов, завеждащ лабораторията по алергия към Националния институт по заразни и паразитни болести.Днес е началото на национална кампания за безплатно изследване за алергии и астма. Организаторите й представят и резултатите от анкетно проучване, свързано с алергиите в България.

Не по-малко от 15-20 хил. души годишно са новите

диагностицирани в страната, като според специалиста „всяка алергия може да се появи по всяко време“.Основна причина е замърсяването на въздуха, като е категорично доказано, че въглеродният и серният двуокис, както и азотът увреждат черния дроб и засилват алергизацията. Тютюнопушенето също рязко увеличава риска от развитието на алергични заболявания, а повишаването на радиационния фон уврежда имунната система и така излага организма на опасност. За проблема допринасят и

изкуствените елементи, които се съдържат в храните

Алергиите се доказват с кожна проба и с изследване на серум, като се търсят антитела, специфични белтъци, насочени към съответния алерген. За да се направят пробите при дете, то трябва да бъде на не по-малко от 5 години – не заради неподготвеност на организма, а защото преди тази възраст то е твъде малко, страхува се и затруднява чисто техническото извършване на тестовете, обяснява специалистът. Ако се налага, пробите може да се направят и на по-малки деца, но резултатът не е сигурен и затова се прави кръвно изследване за специфични белтъци, уточни акад. Петрунов. Според познатата „хигиенна хипотеза“ децата, живеещи на село, заобиколени от различни бактерии и плесени, са изградили някакъв имунитет и са по-трудно податливи на алергизиране в сравнение с градските им връстници. Според експерта тази хипотеза е относителна и оборима, но децата, които преболедуват различни вирусни или бактериални инфекции, стимулират една от формите на имунитета в организма, която не води до алергични реакции.

По-рядко боледувалите от такива инфекции по-лесно развиват

алергични състояния, което също е оспоримо, защото бактериалните инфекции могат да доведат до много тежки дихателни алергии, обяснява акад. Петрунов. Профилактиката на алергичните състояния са излизане на чист въздух и недопускане на бактериални или вирусни инфекции. Лечението на алергиите цели да се „извади“ болният от алергизиращата го среда и да се използват различни симптоматични средства, които облекчават състоянието му. Тези средства, обаче, не лекуват алергии.Според експерта основният метод е имунизацията, като ваксината има период на действие три години.

България произвежда над 200 вида алергенни препарата

„Страната ни е на високо ниво както в диагностиката, така и в лечението на алергиите. Имаме около 150 алерголози, а интересът към специалността се увеличава“, казва акад. Петрунов. Лечението на алергичните заболявания не е само здравен, а и огромен социален и икономически проблем, обръща внимание той. 500 млн. души в света страдат от някаква клинично проявена алергия, според данни от последното издание на списанието на Европейската академия по алергология и клинична имунология. Най-малко 30 на сто от населението са алергизирани без да знаят, тъй като не са имали проява на алергията.

Астмата е крайният етап на „алергичния марш“,

а проблемът, по думите на специалиста, е колосален, защото няма по-тежко алергично заболяване.Обикновено алергичното заболяване в детска възраст започва с атопичен дерматит, сърбеж на кожата и обриви, преминава в по-изразена хранителна алергия, в алергична хрема и най-накрая – в бронхиална астма.Този път, разбира се, не е задължителен, но обикновено започва така и е много важно да бъде прекъснат още при появата на атопичния дерматит, отбелязва акад. Петрунов.По думите му когато има алергична хрема, винаги трябва да се проследява и състоянието на белите дробове, защото обикновено тях и в носа се развива единен тип заболяване.Дихателната алергия може да започне с алергична хрема, която е сезонна или целогодишна. Сезонна е сенната хрема, която се проявява април-юни. Бронхиалната астма се развива в хронична обструктивна белодробна недостатъчност – тежко, инвалидизиращо заболяване, при което няма обратен път, предупреждава акад. Петрунов.

Тежката бронхиална астма започва с кашлица,

затруднено дишане, обща физическа умора, пристъпи на задух, особено вечер, когато се активизира нерв, който предизвиква свиване на бронхите на белия дроб и засилване секрецията на секреторните жлези, което води до появата на пристъпа на астма. Това състояние е овладяемо с лекарства, но за болния е много важно и да се научи да диша правилно, което се постига чрез комплекси упражнения, отбелязва специалистът.

Алергичният шок е сериозно състояние,

което може да се развие най-често при лекарствена алергия – при болни с висока чувствителност към пеницилин и различни други антибиотици, към контрастното вещество, което се прилага при рентгенови снимки. Ужилване от пчели и оси, инжектиране на змийски серум или против тетанус също може да провокира шок. Пациентите задължително трябва да предупреждават, че са алергични, ако знаят, съветва акад. Петрунов.

Контактният дерматит също е вид алергия

и най-често се получава при допир с изкуствени материи, с перилни препарати, дори и със силиконови ръкавици. Колкото по-хубаво се изпират дрехите, толкова по-високо е съдържанието на бактериални ензими в праха за пране, разграждащи мазнините, и толкова по-често се появява дерматитът. Храната за рибки, която е с изсушени водни бълхи, е също силно алергизираща. Тя се разпрашава, попада около аквариума и децата я вдишват. Тази алергия се среща все по-често, предупреждава специалистът.

http://www.vesti.bg/index.phtml