Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Ал Кайда потвърди: Осама бен Ладен е убит

Анонимен представител на крилото на „Ал Кайда“ в Йемен – „Ал Кайда“ на Арабския полуостров“, призна, че американските военни са унищожили терорист № 1 Осама бен Ладен в Пакистан, съобщи АФП.Той подчерта, че смъртта на Бен Ладен е „катастрофа“ за цялата международна терористична мрежа. „Новините са катастрофа за нас. Първоначално не повярвахме на тази информация, но след това се свързахме с нашите братя в Пакистан, които ни потвърдиха това“, цитира агенцията думите на представителя на „Ал Кайда“ на Арабския полуостров“. Той добави, че подразделенията на групировката в Саудитска Арабия и Йемен ще проведат спешна среща, след която ще бъде огласено изявление за „бъдещия джихад“.

Лидерът на „Ал Кайда“ Осама бен Ладен беше ликвидиран през нощта срещу понеделник, 2 май, от американска военна спецчаст в жилищна сграда недалеч от пакистанската столица Исламабад. Това беше потвърдено от президента на САЩ Барак Обама. Той съобщи, че е санкционирал операцията още преди седмица и пакистанските власти са били уведомени за нея. Според американски медии тялото на терориста вече е погребано в морето. Това, че Осама бен Ладен е убит при операция в района на град Аботабад рано сутринта в понеделник, беше потвърдено и с изявление на пакистанското външно министерство, предаде РИА Новости.

„Операцията беше проведена от американски сили в съответствие с обявената от САЩ политика, съгласно която Бен Ладен ще бъде отстранен в бой с американски войници, в която и част на света да бъде открит той“, се казва в документа. „Смъртта на Осама бен Ладен илюстрира готовността на световната общност, включително и Пакистан, да се бори за унищожаването на тероризма“, се казва в изявлението. По оценка на пакистанското външно министерство през последните години в резултат на действията на екстремистки групировки и атаки на терористите в страната са загинали около 30 000 души. Над 5000 войници и служители на правоохранителните органи са били убити в боеве с терористи от „Ал Кайда“ и други групировки.

dnes.bg