Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

92% научават за потребителските си права от телевизията

Повечето потребители, които са се обърнали към Асоциация „Активни потребители”, са удовлетворени от предоставените съвети и услуги, и биха препоръчали асоциацията на приятели и роднини, показва проучване на Евробарометър. Около три четвърти (74%) от българите са запознати с поне едно специфично послание на информационната кампания „В ЕС вие имате потребителски права. Отстоявайте ги!”. Кампанията се проведе от януари до декември 2010 година и имаше за цел да популяризира потребителските права на българите, дейността на Асоциация „Активни потребители” и на Европейския потребителски център – България. Повечето хора, които си спомнят посланията на кампанията, твърдят, че са ги видели по телевизията (92%). Чрез Интернет са се информирали 11% от анкетираните, 7% – от членове на семейството, приятели или колеги, 4% – от радиото, вестници и списания. Брошури и листовки са споменати от 2%.

Почти 9 от 10 (88%) българи, запознати с което и да е от посланията за правата на потребителите, дават позитивна оценка на информационната кампания. Около 7 от 10 (69%) чувстват, че кампанията е била полезна за тях, около един от пет (19%) казват, че тя е била много полезна.

Приблизително 8 от 10 (81%) от участниците в изследването, запознати с какъвто и да е вид реклама, съобщение или информация за потребителските права, са съгласни, че посланията са били лесни за запомняне, и сходен дял (80%) са съгласни, че те са били лесни за разбиране. Около две трети (65%) ги смятат за убедителни.

Хората, които твърдят, че помнят послания за потребителски права, са запитани дали могат самостоятелно да опишат съдържанието на някое от тях и съответно:
•    28% заявяват, че помнят послания за потребителски права като цяло;
•    18% могат да цитират точния слоган “В ЕС вие имате потребителски права! Отстоявайте ги!”;
•    15% споменават потребителските права във връзка с поправка на мобилни телефони;
•    14% споменават съобщения за проблеми с потребителски права, свързани с потребителски кредит или банки;
•    11% си спомнят съобщения за “измама на потребители”;
•    и 9% си спомнят съобщения за потребителски права и пакетни услуги за почивка и отсядане в хотели.

Тези, които не са посочили спонтанно слогана на кампанията, са запитани дали си спомнят послания за отстояване на потребителските права, според които не трябва да се позволява продавачи, магазинери и доставчици на услуги „да ви пързалят”, „да ви правят на маймуни”, „да ви пращат за зелен хайвер”. Оказва се, че повечето си спомнят слогана и свързаните с него идиоми след прочитането им (62%).

barometar.net