Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Изложба „Магията на времето” бе открита в Парк-музей „Владислав Варненчик”

На 2 май в Парк-музей „Владислав Варненчик” се откри първата самостоятелна изложба на художника Ясен Ненков, известен  с уникалните портрети на рок звезди, които изрисува върху калканите на блоковете в Каварна. Тя носи мистичното име „Магията на времето” и маркира древните жалони на българщината, малко познати и тайнствени, но привличащи и затрогващи.В своята реч при откриването директорът на музея- госпожа Емилия Петкова каза: „Днес имам честта да открия втората изложба от тазгодишния ни проект да показваме картини на художници, духовно свързани с музея или рисуващи на историческа тематика. Иска ми се да вярвам, че Ясен Ненков попада и в двете категории- първо защото е наш колега и второ- защото този талантлив творец е запленен от нашата история, митология и традиционна ритуалност.” Гостите на изложбата имаха възможността да видят 24 творби- графика и рисунка, в които успешно се преплитат езически символи, мистика и  древна българска митология.

Условно графиките се разделят на два типа. Единият представлява интерпретация на образи от българската митология, познати от фолклора и от старинните произведения на нашето изкуство, каквито са творбите „Юда” и „Орисия”. Другият е неговата  интерпретация на исторически явления, каквото е тангризмът и неговите жреци – колобрите.По-свободни и лични са графиките от втория тип „Оброчище”, „Конници” и трилогията „Колобърът”. При тях внушението се постига не чрез декоративно третиране, а чрез експресия и по-смели цветни петна. Графиките „Заклинание” и „Храмът” образуват диптих. Двата образа представляват двата аспекта на древната българска религия – езичеството и християнството.Повечето от представените гравюри са контрастни, липсва щрих, а линията е ползвана като обогатяващо, а не формообразуващо средство. Цветът и пространството са условни. Фигурите са стилизирани, но въпреки това са пластично търсени. Крайната цел на автора  е постигане на впечатление за архаичност.

Изключителен интерес предизивкаха четирите хоругви-изработени от плат и ръчна хартия, изобразяващи митологични сцени, както и четирите рисунки на голи тела, които макар и извън контекста на основната идея, допринасят за цялостното възприемане творчеството на художника.  Творбите в изложбата са повлияни  от силния интерес на автора към най-старата българска история, религия, обичаи и вярвания  и  по-специално към някои от  факторите, формирали българската народопсихология. Много от мотивите в неговите графики са следствие от обстойното изучаване на артефакти и произведения на древното българско изкуство.  Без да претендират да са илюстрации на българската история, те се докосват до нейните духовни измерения, които не се нуждаят от обосновка.Изложбата ще остане в залата за временни изложби на Парк-музей „Владислав Варненчик” до края на месец май.

barometar.net