Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

CERN: Спекулациите за откриването на Божията частица са прибързани

Слуховете за драматични открития при търсенето на непознатата частица Хигс-бозон (наричана още „Божия частица“), са прибързани, заявиха специалисти, цитирани от Би Би Си. Вътрешно съобщение, изтекло в мрежата, гласи, че група изследователи, работещи с Големия адронен колайдър (LHC) са засекли сигнал, съвместим с присъствието на търсената частица. Говорител на института CERN, който експлоатира LHC, подчерта, че съобщението е автентично, но не е преминало през стриктна научна проверка и може да се окаже „фалшива тревога“.Хигс-бозонът е от ключово значение за широко приетата физична теория, известна като стандартен модел. Това е субатомна частица, която обяснява защо всички други частици имат маса. Въпреки десетилетията научен труд досега никой не е доказал, че тя съществува.

Дискусионният резултат е получен от екипа, работещ по експеримента „Атлас“ – един от двата „многоцелеви“ експерименти, разработен за LHC с цел откриване на частицата. това е проект, по който работят около 3 000 души. Някои изследователи смятат, че бележката може и да е фалшива, но д-р Джеймс Джилийс, директор по комуникациите в CERN, Женева, заяви пред Би Би Си, че е автентична. Нейни автори са малка група хора от екипа на проекта. „Има малки работни групи по различни физични теми – обясни той – и вътре в тях малки екипи от специалисти пишат бележки, които се подлагат на научен преглед от техни колеги. Ако тези рапорти издържат първата проверка, което често не става, следващото ниво в обединения научен процес е да бъдат представени пред цялостния състав на научния проект. Ако издържат и на това ниво, можем да кажем, че имаме нещо, което да представим за външен преглед“.

Д-р Джилийс подчерта, че това,у което е изтекло, е съвсем първична информация и че не може да се приема сериозно, защото такива неща се появяват и отхвърлят много често.LHC е конструиран да сблъсква протони със скорост близка до светлинната в опит да се открият нови аспекти на физиката. Експерименти като „Атлас“ търсят да засекат събития, които могат да са свързани с произвеждането на нови частици.Учените от проекта са правели експеримент при диапазон на масата от 115 гигаелектроволта, в който са се появявали „кандидати“ да бъдат тайнствената частица. Те са били засичани от предшественика на Големия колайдър – колайдърът Large Electron Positron (LEP). Бил е установен т. нар. „резонанс“ – ефект, който се свързва с присъствието на субатомни частици. Само че броят на засечените такива събития е бил 30 пъти по-голям от теоретично очаквания. Бележката е била пусната в блога за физика Not Even Wrong от неизвестен потребител. Друг анонимен потребител пък подчерта, че всичко, особено „отпадъци“, може да бъде пуснато като уж вътрешна информация.

ekipnews.com