Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Енергоспестяващите крушки били канцерогенни

Енергоспестяващите крушки са канцерогенни. Германско разследване твърди, че осветителните тела ставали опасни при включване на електричеството, защото отделяли веществото фенол. Според българските учени обаче опасността е друга. Подробности по темата дава Румяна Стоилкова.В Германия са проверени крушките от пет водещи производители. Анализът показал, че всички са канцерогенни, защото отделят фенол. Според българските учени обаче фенолът в енергоспестяващите крушки е в твърде малки количества, за да е опасен. Съществува обаче друг риск:

„Проблемът с енергоспестяващите крушки е свързан с излъчването на светлина в синия цвят, което е 460 нанометра. Това е дължина на вълната, която предизвиква процеси в нашия мозък и те могат да доведат до безсъние“, обясни проф. Ани Пройкова от Комитета за оценка на здравния риск от нови технологии

За фенола учените казват, че преди време е ползван дори в болниците. „Санитарките миеха подовете с вода, в която е разтворен фенол, за целите на дезинфекцията. Вие ми кажете дали от 25 години насам, откакто не се ползва той, са се намалили онкозаболяванията при санитарките. Ами не са се намалели”, коментира академик Алексанър Попов от БАН.  Опасно обаче може да се окаже и счупването на крушката. В енергоспестяващата крушка има и живак. Той обаче е в много малки количества. И все пак ако счупите такава крушка можете да вземете мерки. „За да бъдат хората спокойни, могат да вземат сяра на прах от аптеката, да я разпръснат и да си съберат с прахосмукачката разпиляното”, успокоява проф. Пройкова. В страните от Евросъюза новите крушки трябва да заменят старите с цел пестене на енергия до 2016 г.

btv.bg