Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

САЩ започнаха да сменят версията за убийството на Осама бин Ладен

Отчетът за събитията в последното укритие на Осама бин Ладен бе кратък и ясен, когато Барак Обама направи своето изявление в неделя, обаче по-късно съобщенията на Белия дом станаха все по-неясни и противоречиви, пише „Гардиън”.Според брифинга от понеделник бин Ладен е използвал жена си като жив щит, при което тя е била убита. Във вторник обаче Белият дом опроверга тази информация и посочи, че жената не е била използвана като жив щит и не е убита. В същото време според първоначалния брифинг бин Ладен е оказал съпротива и е бил убит при престрелка, което предполага, че той е бил въоръжен.

По-късно Белият дом потвърди, че е оказал съпротива, без да уточни по какъв начин, но допълни, че ръководителят на „Ал Кайда” не е бил въоръжен.Дали администрацията на Обама не е съобщила преднамерено, че бин Ладен се е криел зад жена си, в опит да го изобрази като страхливец? Дали администрацията на Обама не е посочила, че е бил въоръжен, за да избегне критиките срещу американските военнослужещи, които са застреляли един беззащитен човек? Дали това не е просто част от военната дезинформация, цитира Фокус изданието.В същото време докато все още не е ясно кой ще замени Осама бин Ладен начело на терористичната мрежа „Ал Кайда”, директорът на американското Централно разузнавателно управление Леон Панета заяви, че който и да заеме мястото му, ще се превърне във враг №1 на САЩ, предаде АФП.Вторият човек в „Ал Кайда” Айман ал Зауахири в някои кръгове се очаква да заеме ръководното място в терористичната организация, но все още не е ясно колко скоро може да се случи това. Панета подчерта, че САЩ ще се опитат да се възползват от ситуацията, докато формално не е избран новият лидер на терористичната мрежа.

Директорът на ЦРУ Лион Панета заяви още, че Съединените щати в крайна сметка ще публикуват снимка на мъртвия Осама Бен Ладен. „Не мисля, че има съмнение, че в крайна сметка на обществеността ще бъде показана снимка. Аз съм виждал тези фотографии, ние ги анализирахме и няма съменение, че това е Бен Ладен.“, каза Панета в телевизионно интервю. Думите му предизвикаха незабавната реакция на Белия дом, откъдето заявиха, че такова решение не е било взимано.Той заяви, че разузнавателна информация за операцията, довела до убийството на Бен Ладен, не е била обменяна с Исламабад заради страх от провал на мисията. Пакистанският външен министър Салман Башир нарече тези думи обезпокоителни и каза, че страната му има ключова роля в борбата с тероризма. Според него имението в Аботабад, където се е крил терорист номер едно, е било определено като подозрително от пакистанското разузнаване преди известно време.

factor-news.net