Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Външно спира роднинските назначения в чужбина

Министерството на външните работи ще сложи край на практиката за роднински назначения зад граница. Това ще стане с поправките в Закона за дипломатическата служба, в който ще бъде записано, че щатът на посолствата на България ще бъде твърд и фиксиран. Външно е готово с проектозакона и в кратък срок ще ги внесе за междуведомствено съгласуване, увери говорителят на министерството Весела Чернева.  Причината за промяната е, че в задграничните мисии са заварени служители, назначени на роднински и шуробаджанашки принцип. Те са заемали най-вече технически бройки – като шофьори или секретарки например, защото при тях контролът при назначаването бил по-занижен. „През последните години се е случвало зад граница да се

изпращат служители на база лични отношения а не за нуждите на дадено посолство”, посочи Чернева.  С промените в закона за дипломацията ще се регламентира и решението на правителството страната повече да не бъде представлявана от бивши служители или сътрудници на ДС. Чернева отказа да уточни как ще бъдат направени ограниченията, докато документът не бъде представен за обществено обсъждане.

В МВнР доскоро обмисляха два варианта. Единият е тотална забрана агенти да се пращат на мандат зад граница –  т.нар. лустрация. Ако тя бъде въведена, най-вероятно ще бъде атакувана в Конституционния съд. Другият вариант е всички представители на държавата зад граница да минават през задължителна проверка за досие в ДС, резултатите от която ще бъдат обявявани.  Според подготвените промени генералните директори ще станат основно ниво в МВнР. Нова система за кариера ще включва и така наречената бърза писта за изявени млади дипломати.

Както „Монитор” писа вчера, 13 български дипломати, които са работили за бившите служби на комунистическия режим, вече са извикани в София на „служебно пътуване“. „За съжаление досега не виждаме някаква политическа воля за промяна на това състояние на нещата, което не е добро нито за българската дипломатическа служба, нито за държавата като цяло”, коментира вчера Чернева по повод отказа на президента Георги Първанов, който пети месец не подписва отзоваването на 35 действащи посланици и постоянни представители. Решението за връщането им бе взето от правителството в края на декември, а през януари парламентът гласува и специална декларация. За това Външно реши да предприеме връщането на посланици чрез процедурата на „служебно пътуване“. Така те могат да стоят до края на мандата им в София, без да получават командировъчни, които са основна част от доходите им. След около два месеца се очаква и втора група посланици, а трета група ще бъдат пенсионирани. Мандатът на Първанов пък изтича в края на годината.

monitor.bg