Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Напръскахте ли номера на колата си срещу камери на КАТ?

Спрей, който ще направи номера на колата ви невидим за камерите на КАТ, обещават сайтове в българското интернет пространство срещу 30 лв. Средството наречено Photoblocker обаче няма да ви опази в България, а може да ви коства и глоба, научи Insurance.bg от Министерството на вътрешните работи.По-голямата част от камерите използват силна светкавица за снимка на регистрационните номера на автомобилите, твърдят сайтовете, където се предлага спреят. Продавачите обещават, че след като напръскате вашия регистрационен номер с PhotoBlocker, той ще произвежда мощни отблясъци, който се отразяват обратно към камерата и това ще скрие образа му. По този начин бихте могли да направите табелата с номера невидима за трафик камери но видима с просто око. Покритието е невидимо за невъоръжено око – най-добрата алтернатива за скриване на регистрационния номер от камерите на КАТ, пише в един от сайтовете.

Не бързайте обаче да се радвате, че тази „панацея“ ще ви позволи да загърбите закона за движение по пътищата и ще ви спести пари от Гражданска отговорност, когато контролът за нея започне да се прави с камери.Пътната полиция към момента използва два вида стационарни радари – Сензорен радар за трафик „SENSYS-RS240“ и SITRAFFIC LYNX speed – ERS 400.Първият от тях – „SENSYS-RS240″, въобще не използва светкавица. Той снима в инфрачервения спектър на светлината, а освен снимка системата прави и видеоклип, обясни за Insurance.bg комисар Алекси Стратиев, заместник-директор на Главна дирекция „Охранителна полиция“.

Другите устройствата – SITRAFFIC LYNX speed – ERS 400, наистина използват светкавица. Нито в България, нито в другите страни от ЕС не е имало случай, в който SITRAFFIC LYNX speed – ERS 400 да не може да разчете регистрационен номер поради нанесен слой от PhotoBlocker, категоричен е Стратиев. Системата прави две поредни снимки. Ако на едната снимка има проблеми с разчитането, то на втората ясно се вижда номера , обяснява той.Освен, че може да направите излишен разход, рискувате да отнесете и глоба от 50 лв., ако някой пътен полицай забележи ярките отблясъци на номера от фаровете на някой насрещен автомобил например. В Закона за движение по пътищата има специален текст за случая – според чл. 100, алинея 4, точка 1, „водачът на моторното превозно средство е длъжен да поддържа табелите с регистрационния номер чисти и да не поставя върху тях никакви предмети, материали и вещества“.Глобата за водач, който управлява превозно средство с нечетлив или закрит по какъвто и да е начин регистрационен номер, включително и в нарушение на горната разпоредба, е изрично записана в Чл. 183, ал. 4, т. 11 от същия закон, напомнят от МВР.

profit.bg