Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Зам. социалният министър против отпадане на подоходния критерий за детски надбавки

Над 878 000 или около 80% от децата у нас получават детски надбавки, съобщи в интервю за Дарик заместник-министърът на социалната политика Валентина Симеонова, като отхвърли искането на група родители да отпадне подоходният критерий за достъп до тази социална помощ. Симеонова заяви, че не одобрява принципа „на всички по малко” и застава зад това държавата да подкрепя семействата на базата на индивидуалната оценка на техните потребности.

„Ако отпадне подоходният критерий и се дават на всички хора тези пари за месечно подпомагане, първо в бюджета на държавата има определена сума пари, която е ориентирана към този тип помощ и подкрепа. Това означава, че вместо да получават сегашните 35 лева, ако ние приложим този подход, ще трябва например да получат 20 или 25 лева. Кой ще спечели от това? Никой. Защото хората, които са със сериозни доходи, например над 2000 лева в семейство, едва ли ще проявят интерес и се нуждаят от тези 35 лева. Тогава обаче ние ще лишим от възможност да развиваме друг вид подкрепа за семействата, които се нуждаят от такава подкрепа”, обясни Симеонова.

Социалното министерство обмисля промени в Закона за семейните помощи за деца, насочени към затягане на контрола върху отпускането на еднократна помощ за раждане, на която имат право студентките в редовна форма на обучение. Според Валентина Симеонова вече има случаи на бременни жени, които се записват да учат, само докато получат помощта, а след това прекъсват. Тази помощ се дава наведнъж и е в размер на 2880 лева. През миналата година близо 2000 студентки са я получили.

dariknews.bg