Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Освободиха от бумащина дребните търговци

Едноличните търговци с годишен оборот до 50 000 лв. няма да подават годишни финансови отчети в Агенцията по вписванията (АВ). Това заявиха за в. „Черно море“ от регионалната дирекция на АВ – Варна, вчера. Това става за първи път с влезлите в сила нови изменения в нормативните изисквания. Задължението да подават годишни финансови отчети остава само за едноличните търговци с оборот над 50 000 лв., като за тях се въвежда нов краен срок- 30 май, допълниха от регионалната дирекция. Друга новост е промяната на срока за подаване на отчетите на акционерните дружества, събирателните дружества, командитните дружества с акции и кооперациите. С последните промени той се измества до 30 юли. Досегашният краен срок 30 юни остава само за ООД-тата и ЕООД-тата, които независимо от оборота са задължени да подават годишни финансови отчети.

Общо над 75 000 отчета трябваше да бъдат подадени в АВ – Варна, до края на юни, което означаваше ново струпване на стотици търговци в последния ден. Пресен пример е образувалото се стълпотворение в НАП – Варна, на 2 май, въпреки многократните напомняния чрез медиите да не се чака последния срок. Затова с въвеждането на различни крайни срокове за отчетите на отделните видове фирми се очаква този път същото да не се случи и в АВ, коментират от регионалната дирекция. Освен това най- дребният бизнес се освобождава от излишната бумащина.

Засега няма промяна в темпа, с който върви подаването на годишните отчети, заявиха от АВ – Варна. Миналата година 28% от фирмите (21 000) използваха електронния път, който спестява реденето на опашка в офиса на регионалната дирекция. Експертите очакват сега техният дял да се увеличи още повече. По-тежка е ситуацията с пререгистрацията на фирмите, която приключва на 31 декември 2011 г. Все още това са направили едва 8400 търговски дружества, а според регистъра на БУЛСТАТ във Варна има над 90 000 фирми.

chernomore.bg