Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Изложба на Кристо и Жан-Клод показва галерия Графит във Варна

Магията на извънмерното, мащабното изкуство на световно известните авангардисти Кристо и Жан-Клод, категоризирано още като Environmental Art, или казано с други думи – изкуство на средата може да усетите в изложбената зала на галерия „Графит”. Всичките им творби са временни. Създадени от необичайни материали – полиетилен, винил, полипропилен, опаковъчна хартия и други, те съществуват от няколко дни до няколко месеца. След това остават само като документи.
Настоящата изложба включва 45 лично подписани отпечатъци на скици, фотографии и колажи на техни проекти от 1961 г. до днешни дни от фонда на Международното биенале на графиката – Варна.

Едно от първите съвместни изпълнения на авангардистите е “Забулени обекти” от 1961 г. Истинската слава обаче идва през 1962 г. с “Желязната завеса”, когато двамата художници затварят централната улица “Висконти” в Париж. Използвайки 240 варела за бензин, те правят барикада, висока и широка близо 4 метра.
Следва поредица от проекти. Сред постиженията на Кристо и Жан-Клод са пакетирането на фонтан и средновековна кула в Сполето, Италия 1968г., “Опакованият Музей за съвременно изкуство” в Чикаго, САЩ 1969г., а така също и “Опакованата антична стена” в Рим, Италия през 1974г. Само две години по-късно, през 1976г. се появява “Бягащата ограда” в Калифорния. Непосредствено след това са “Покритата алея” в Loose Park, Канзас, Минесота, САЩ от 1977-1978г. и километричната завеса в долината на Колорадо, обвиваща скалите на австралийския бряг през 1979 г.

“Обкръжените острови” са следващото значимо начинание на двамата артисти. Проектът е осъществен през периода 1980-1983 г. в залива Бискай, Флорида, включвайки 11 острова, обиколени с плаващи платна от розов полипропилен. Сред мащабните проекти на художниците са още: “Опакованият Пон-Ньоф” в Париж, Франция през 1985 г., “Чадърите”, реализирани в Япония и САЩ, 1991 г. и “Опакованият Раихстаг” в Берлин, Германия през 1995 г. Дръзко начинание е и проектът “Вратите”, изпълнен от 7503 парчета оранжев плат, монтирани на площ от 23 мили по алеите на Сентрал парк, Ню Йорк, САЩ през 2005.
Изложбата е реализирана благодарение на Съюза на варненските художници.
Куратор: СБХ – Варна
Гост-куратор: Пламена Димитрова

barometar.net